Menu
WomanOnly
Kuřecí maso Snadné

Okuste naše recepty na kuřecí medailonky, provoní vám celou kuchyni

Martina Havlíčková

Martina Havlíčková

Doba přípravy: 45 min

Základem tohoto jídla je maso z kuřecích prsou. Přinášíme vám několik receptů na nedělní večeři, nebo pro pohodově strávené odpoledne se šťavnatě upraveným masem. Nechte se unést na vlně živočišných bílkovin…

Opěrným bodem každého receptu je čerstvé a dobře zpracované maso z kuřecích prs. To si pokaždé omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé plátky. Jednotlivé recepty se pak liší použitým kořením a také odlišnou přípravou těstíčka či omáčky.

Kuřecí medailonky na přírodní způsob

Suroviny

2 porce

Postup přípravy

  1. Požadované množství kuřecích prsou si nakrájíme na tenčí plátky. Do hladké mouky zamícháme koření dle vlastní chuti (záleží, zda jste zvyklí více solit a kořenit – pak určitě přidejte více grilovacího koření) a následně kuřecí prsa ve směsi obalíme. Pokud chcete použít méně mouky, je možné dát na maso nejdříve koření samotné a pak jen zlehounka posypat moukou. 
  2. Necháme maso lehce odpočinout a zatím si nakrájíme cibuli na proužky. Ve vhodném hrnci/pánvi (bude potřeba jej také strčit do trouby) si pod pokličkou cibuli krátce podusíme na mírném plameni – uvolní se z ní cukry a krásně vám pak při smažení zmedovatí.
  3. Jakmile začne cibulka lehce žloutnout, přidáme okořeněné maso a z obou stran opečeme. Poté přidáme rozmarýn a podlijeme lehce vodou, tak aby maso bylo zpola ponořené. Zakryjeme pokličkou a vložíme směs s masem do horkovzdušné trouby rozehřátou na 180°C. V případě potřeby asi dvakrát znovu podlijeme vodou, dbáme na to, aby se v pekáči vytvořil lehký škraloup. Maso kontrolujeme, aby se nám nepřichytávalo ke dnu nádoby. Až bude maso propečené, odklopíme pokličku a ještě do křupava opečeme vrch kuřecích prs. Podávejte třeba s pečenými bramborami.

Tip: Přidejte například ještě nakrájenou zeleninu a nemusíte maso tolik podlévat vodou.

Poke bowl 3× jinak. S krevetami, tofu nebo kuřecím masem

Kuřecí medailonky v těstíčku

Ingredience:

  • 3 ks vajíček
  • 5 polévkových lžic mléka
  • hladká mouka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Připravíme se z vajec a mléka tekutou směs, do níž budeme pomalu přisypávat hladkou mouky podle potřeby. Konečná konzistence těstíčka by měla být podobná směsi na palačinky. Pokud bude směs hustší a příliš moučná ,doporučujeme ji naředit trochou mléka. Těstíčko dochutíme podle chuti solí a pepřem – smažení lehce stáhne chuť, a proto dejte o trochu víc, než jak kořeníte obvyklé jídlo. Kuřecí medailonky namáčíme do těstíčka a ihned smažíme na středně rozpálené pánvi. Podáváme s vařenými brambory na másle.

Tip: Pokud chcete kuřecí medailonky v těstíčku křupavé, doporučujeme předem maso pomalu osmahnout na pánvi (můžeme klidně na suchý způsob, nebo s kapkou oleje) a až potom obalovat v těstíčku a smažit.

Kuřecí kari-medailonky na smetaně

Ingredience:

  • olivový olej
  • kari tandoori masala, či jiné oblíbené
  • 31% smetana
  • hladká mouka
  • lžička třtinového cukru či medu
  • polovina citrónu

Postup:

Plátky kuřecích prsou opět omyjeme, usušíme a lehce naklepeme. Dáváme pozor, aby se nám příliš nerozpadaly a zároveň nebyly tlusté. Posypeme kari kořením – pokud použijete kvalitnější kari, které neobsahuje sůl, nezapomeňte kuřecí maso ještě dosolit. Kuřecí prsíčka smažíme z obou stran na olivovém oleji na středně silném plameni, abychom olej nepřepálili. Poté podlijeme vodou a pod pokličkou maso do měkka dusíme. Po asi 20 minutách maso v pánvi zalijeme smetanou a dle potřeby zahustíme moukou. Do směsi opět přidáme zvolené kari koření, lžičku medu (nebo třtinového cukru) a vše lehce opražíme pod pokličkou asi 3 minuty. Na závěr pokapeme citrónem a je hotovo. Jedná se o indickou úpravu, proto nejlépe podáváme s rýží.

Tip: Pokud máte raději sladší kari, doporučujeme použít tandoori masala – je červenější a chuťově jemnější než tradiční kari.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Okuste naše recepty na kuřecí medailonky, provoní vám celou kuchyni