Zeleninu pak choi už u nás běžně seženete téměř v každém supermarketu a to po celý rok. Využívá se ve studené i teplé kuchyni a má skvělé výživové hodnoty.
Pak choi pročistí tělo a podpoří trávení
Pak choi má svůj původ v Číně a řadí se stejně jako naše zelí do brukvovité zeleniny. Má skvělou chuť i složení. Obsahuje zejména draslík, hořčík, fosfor, selen, vápník, zinek, železo, vitaminy skupiny B, vitamin C, A, K a další antioxidanty. Dokáže pročistit organismus, posílit imunitu, popohnat trávení a má i protirakovinné a antisklerotické účinky. A protože má v sobě jen minimum kalorií, patří mezi oblíbené suroviny všech hubnoucích.
Pak choi a pěstování
Vypěstovat si můžete i vlastní pak choi, a to na zahradě nebo doma. Výhodou je, že snese téměř jakoukoliv půdu a nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Začněte vysetím semínek. Zasadit byste je měli do rašeliny v průběhu jara. Nejlepší čas pro pak choi je konec března až polovina dubna. Pokud byste chtěli zeleninu zasít přímo do půdy, udělejte to během června, kdy už nehrozí přízemní mrazíky a venku je teplo. K rašelině můžete přidat i trochu humusu, který často pomáhá k lepšímu klíčení semínek. Vysazené pak choi lehce zalijte a dejte ho na slunné místo. Semena zalévejte každých 5 dnů, a jakmile vyraší první listy, zalévejte častěji, aby byla půda stále navlhčená.
Recept na kysané zelí, naložte tuhle klasiku sami doma
Zelí pak choi – úprava
Listy pak choi se hodí do studené i teplé kuchyně. Použít je můžete do zeleninového salátu nebo třeba do smoothies. Dobře chutná s melounem, avokádem, mrkví, pomerančem a citrónem. Pokud se budete chtít pustit do vaření, budete mít jídlo připravené během chvilky. Listy totiž velmi rychle vadnou a tak jim stačí jen krátké povaření ve vodě či v páře. Pak choi je možné také zapékat, grilovat, dusit, smažit nebo přidat do polévky. Asijská kuchyně má pro pak choi mnoho receptů. Nejčastěji se setkáte se smaženými nudlemi s masem, pak choi a další zeleninou. Bez problémů ale na internetu najdete i vegan recepty s pak choi. Velmi oblíbená je kombinace listů pak choi s marinovaným tofu, seitanem nebo tempehem.
Pak choi polévka
Ingredience:
- 2 ks pak choi
- 0,5 cukety
- 1 cibule
- 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- mletý kmín
Postup:
- Cibuli oloupejte a pokrájejte na jemno. Cuketu i pak choi omyjte a nakrájejte na menší kostky.
- V hrnci rozpusťte máslo s olejem a osmahněte cibuli, cuketu i pak choi.
- Zaprašte moukou a krátce osmahněte.
- K zelenině přidejte sůl i trochu kmínu a zalijte vývarem. Vše vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Hotovou polévku rozmixujte tyčovými mixérem do hladka.
Recept na kedlubnové zelí. Inovujte přílohu ke knedlíkům a vepřovému
Pak choi polévka s rýžovými nudlemi
Ingredience:
- 1 pak choi
- 6 žampionů
- 1 lžíce oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 g rýžových nudlí
- 15 g miso pasty
Postup:
- Do hrnce nalijte rostlinný olej a krátce na ně osmahněte žampiony. Poté zalijte vodou a nechte pár minut dusit.
- Z pak choi odřízněte bílé části, pokrájejte je na kousky a hoďte do hrnce k žampionům.
- Plotýnku vypněte a do polévky přidejte pokrájené zelené části pak choi. Zavřete pokličkou a nechte listy na 5 minut zavadnout.
- V polévce rozpusťte miso pastu a v případě potřeby ještě dosolte.
- Nudle uvařte dle návodu na obalu a podávejte společně s polévkou.
Pak choi s rýží a kuřecím masem
Ingredience:
- 2 pak choi
- 250 g kuřecího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sterilovaných bambusových výhonků
- Čerstvý zázvor o velikosti palce
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžíce kokosového oleje
- sůl
- pepř
- mleté chilli
- 1 lžíce limetkové šťávy
- rýže jako příloha
Postup:
- Kuřecí maso nakrájejte na nudličky.
- Z pak choi odřízněte tvrdý konec a nakrájejte ho na tenké proužky.
- Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
- Zázvor očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. To samé udělejte s česnekem.
- Na pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte k němu cibuli a krátce orestujte. Po chvíli přidejte také zázvor, chilli a kurkumu.
- K masu přidejte také pak choi a bambusové výhonky a míchejte.
- Nakonec podlijte smetanou a limetkovou šťávou a duste přibližně 15 minut na mírném plamenu pod pokličkou.
- Mezitím si uvařte rýži, se kterou budete kuřecí směs s pak choi podávat.