Máte chuť na extra křupavý řízek? Pak sáhněte po panko strouhance, která dodá řízku ještě lepší strukturu než ta klasická. Ukážeme vám, jak si ji připravit doma.
Co je panko strouhanka?
Japonský druh strouhanky se vyrábí z pšeničné mouky, droždí, tuku, soli a glukózy. Má hrubší strukturu než jiné druhy strouhanky, a proto je ideální pro smažené pokrmy. Na obalovaném řízku nebo zelenině dobře drží, dodává perfektní křupavost a během smažení vstřebává podstatně méně tuku. Seženete ji ve specializovaných obchodech i větších supermarketech. Stejně tak si ji ale můžete vyrobit sami doma.
Panko strouhanka – výroba
Suroviny:
Postup:
- Panko recept je velmi jednoduchý. Z chleba okrájejte tmavou kůrku. Zkontrolujte vnitřek chleba, a pokud je stále příliš měkký, nechte ho ještě pár hodin schnout.
- Suchý chléb rozdrobte mezi prsty tak, aby vznikla hrubá strouhanka. Druhou možností je použití kuchyňského robota. Dávejte si však pozor, abyste chleba nerozemleli až příliš najemno.
- Rozdrobený chléb nasypte na plech vyložený pečícím papírem a vytvořte tenkou rovnoměrnou vrstvu.
- Plech vložte do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia. Nechte ji tam 3 minuty a poté vyndejte a důkladně promíchejte. Opět ji dejte trouby a po dalších třech minutách znovu vyndejte a promíchejte.
- Pokud strouhanka stále není dostatečně vysušená, můžete ji dát do trouby ještě na poslední dvě minuty. Celou dobu strouhanku hlídejte, aby se nepřipálila. Musí být lehce zlatavá, nikoliv hnědá.
- Hotovou strouhanku nechte alespoň hodinu chladnout. Poté ji můžete nasypat do uzavíratelné dózy. Skladujte ji ve špajzu, kde je sucho a tma, nebo v mrazáku.
Pokud vás zajímají další tipy na domácí výrobu japonské strouhanky, hledejte ve vyhledávači termín „panko strouhanka diskuze“. Objeví se vám nejen tipy na recepty, ale i různé způsoby využití.
Řízky v trojobalu
Suroviny:
- vepřové nebo kuřecí řízky
- hladká mouka
- vejce
- panko strouhanka
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Trojobal postup:
- Maso naklepejte, osolte a opepřete.
- Do třech talířků nebo mističek jednotlivě nasypte hladkou mouku, strouhanku a rozkvedlejte vajíčko.
- Řízky obalujte nejprve v mouce, poté vajíčku a nakonec strouhance.
- Smažte na rozpáleném oleji dozlatova.
Tipy, jak správně obalovat a smažit řízky. Znáte všechny vychytávky?
https://www.womanonly.cz/recept/vidensky-rizek-pripravte-si-doma-rakouskou-pochoutku/
Jak obalit řízek bez strouhanky?
Jestliže chcete osmažit řízky, ale došla vám strouhanka, nezoufejte. Usmažit je můžete i bez ní. Stejně tak můžete místo strouhanky použít rozdrcené kukuřičné lupínky, ovesné vločky, arašídy nebo slané tyčinky.
Suroviny:
- kuřecí prsa nebo vepřové řízky
- hladká mouka
- vejce
- sušený česnek
- sůl
- pepř
Postup:
- Maso z obou stran osolte, opepřete a posypte sušeným česnekem.
- Obalte ho v hladké mouce a následně v rozkvedlaném vajíčku.
- Řízky smažte v rozpáleném oleji a odkládejte na talíř vyložený ubrouskem, který nasaje přebytečný tuk.
- Podávejte s bramborem, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem a zeleninou.