Svatý Martin také tradičně jezdí na bílém koni, neboť v tento den se obvykle očekává první sníh a také svatomartinská husa. Jak ji připravit?
Postup přípravy
- Čerstvou husu necháme den uležet, dobře ji umyjeme, vysušíme a dáme do pekáče. Posolíme a posypeme kmínem zevnitř i zvenku, vložíme do pekáče prsy dolů.
- Dutinu naplníme čtvrtkami oloupaných a pokrájených jablek, husu podlijeme a dáme péct na hodinu a půl do trouby. Husu je třeba neustále podlévat. Tučná husa se propíchá vidličkou, aby z ní mohlo volně vytékat sádlo, které se sbírá, aby se nepřipalovalo. Husa se také při pečení obrací.
- Nakonec se zahustí šťáva, a to moukou, jablíčky i třeba trochou másla.
- Zvlášť uvaříme nakrouhané červené zelí s červeným vínem, zahustíme jablky či strouhaným bramborem. Připravíme také bramborový nebo houskový knedlík, ideálně z domácí výroby. Dobrou chuť!