Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla

Pirohy na slano i na sladko. Zkuste je podle polského a slovenského receptu

Pirohy jsou knedlíčky, které se tradičně připravují ve střední a východní Evropě. Za nejznámější lze považovat pirohy polské, které se mohou plnit například bramborami a sýrem, a slovenské sladké pirohy s povidly nebo tvarohem. Příprava domácího těsta ani jeho následné tvarování a plnění není nic složitého. Zkuste pirohy na slano i na sladko dle ověřených receptů a přesvědčte se sami.

Příprava těsta na pirohy

Těsto na pirohy lze připravit více způsoby. Asi nejjednodušší je použít pouze mouku a vodu, nicméně někteří profesionální i amatérští kuchaři preferují těsto z mouky, vody a vajec, případně také mléka nebo rozpuštěného másla. Pro přípravu slovenských sladkých pirohů se běžně používají uvařené brambory, mouka a vejce. V každém případě je potřeba těsto na pirohy vyválet na plát a vykrájet ho pomocí čtvercové či kruhové formičky. Jednotlivé kousky se poté plní sladkou či slanou nádivkou, zabalí se a uvaří ve vodě.

Tradiční polské pirohy plněné bramborami a sýrem

V Polsku se připravují pirohy různých tvarů a plní se různými druhy nádivek. Kromě vařených brambor a sýru se často používá například maso, zelí a houby. Pirohy se v Polsku podávají v podstatě při jakékoliv příležitosti, mnohdy také na sladko jako dezert.

Ingredience:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 20 g másla
  • sůl

Náplň:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 5 středních brambor
  • 200 g čerstvého sýra
  • 50 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř

K podávání:

  • zakysaná smetana

Postup:

  1. Začneme přípravou náplně. Brambory uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji ji osmahneme dozlatova.
  2. Brambory rozmačkáme a smícháme s čerstvým sýrem. Přidáme osmaženou cibuli, strouhaný sýr, prolisovaný česnek, sůl a pepř a dobře promícháme, aby se všechny ingredience propojily.
  3. Nyní si připravíme těsto na pirohy. Začneme tím, že si ohřejeme vodu a mléko a rozpustíme máslo. Tekutiny mají být vlažné, nikoliv horké. Do mísy nasypeme mouku a přidáme sůl, máslo, mléko a trochu vody. Začneme vypracovávat těsto, do kterého podle potřeby přilíváme zbytek vody. Jakmile je těsto hladké (cca po 15 minutách ručního hnětení), zakryjeme ho utěrkou a necháme zhruba půl hodiny odpočinout. V případě, že se moc lepí, přidáme trochu mouky, aby ho bylo možné vyválet válečkem.
  4. Těsto rozválíme na plát silný 1 až 2 mm. Kruhovou formičkou o průměru cca 5 cm vykrajujeme kolečka. Můžeme použít například i skleničku, popřípadě čtvercovou formičku obdobné velikosti.
  5. Doprostřed každého kousku těsta dáme lžičku náplně a zabalíme do tvaru pirohu. Spoj můžeme promáčknout pomocí vidličky, abychom vytvořili efektní rýhované okraje.
  6. Pirohy vkládáme do vroucí osolené vody. Asi minutu poté, co vyplavou na hladinu, je vyndáme.
  7. Hotové pirohy podáváme se zakysanou smetanou.

Počet porcí: 4–6
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 2 hod 30 min

Slovenské pirohy plněné tvarohem a povidly

Tyto sladké pirohy můžete servírovat jako dezert i hlavní chod. Tradičně se podávají na Slovensku, především na východě, a k jejich přípravě se obvykle používá bramborové těsto. Použijte dostatečně hustá povidla, aby z pirohů při vaření nevytekla.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 750 g brambor
  • 2 vejce
  • 150 g krupice
  • 100 g švestkových povidel
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo a moučkový cukr k podávání

Postup:

  1. Brambory uvaříme a necháme vychladnout. Poté je rozmačkáme a osolíme špetkou soli. Přidáme mouku, krupici a vejce a vypracujeme hladké, nelepivé těsto.
  2. Těsto rozválíme na tenký plát a pomocí sklenice nebo kruhové formičky (průměr cca 5 cm) z něj vykrajujeme kolečka.
  3. Do středu každého kolečka dáme lžičku povidel a poté ho zabalíme do tvaru pirohu. Okraje promáčkneme vidličkou.
  4. Pirohy dáme do vroucí vody a počkáme pár minut, až vyplavou na hladinu. Jakmile se tak stane, máme hotovo.
  5. Hotové povidlové pirohy polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Počet porcí: 4
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Pirohy na slano i na sladko. Zkuste je podle polského a slovenského receptu