Boršč je polévka, která má mnoho podob. Nejčastěji se připravuje s hovězím, popřípadě vepřovým masem a vývarem z kostí, nicméně skvěle chutná i v čistě vegetariánské podobě. Jak na výborný vegetariánský boršč, který je do hodiny hotový?
Recept na vegetariánský boršč
Výhodou vegetariánského boršče je, že se připravuje z dobře dostupných surovin. Navíc je díky tomu, že se nevaří z vývaru, mnohem rychleji hotový než klasický boršč s masem. Nemusíte se bát, že by byl mdlý. Kombinace červené řepy, kořenové zeleniny, koření a dalších použitých ingrediencí vytvoří až překvapivě výraznou chuť.
Postup přípravy
- Začneme tím, že si připravíme zeleninu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky, brambory, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky, řapíkatý celer omyjeme a rovněž nakrájíme. Listy kapusty nakrájíme na přibližně centimetr široké proužky, česnek nasekáme nahrubo. Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Na olivový olej dáme restovat cibuli a zasypeme ji trochou soli. Až změkne, přidáme mrkev, petržel a řapíkatý celer. Pozvolna restujeme a necháme rozvonět. Nakonec přidáme bobkový list, nové koření, černý pepř, skořici, hřebíček, česnek a zhruba lžičku soli a ještě asi minutu opékáme.
- Vmícháme pasírovaná a krájená rajčata. Asi po minutě přilijeme 1,5 litru vody a přidáme řepu, kapustu a asi půl lžičky soli. Přivedeme k varu a přidáme také brambory a sušený tymián.
- Když jsou brambory měkké, polévku ochutnáme a v případě potřeby dosolíme či dopepříme. Nakonec dochutíme také jednou či dvěma lžícemi vinného octa.
- Podáváme se lžící smetany a nasekaným čerstvým koprem.