Vůně podzimu jsou spjaty nejen s houbařskou sezónou, ale poslední roky se stále oblíbenější dýní, která dokáže udělat víc, než jen parádu. Dýně patří již tradiční podzimní lahůdce a pro svou neutrální chuť se stala univerzální přísadou v teplé i studené kuchyni. Chybět ale nesmí ani hřejivý dezert.
Dýňová polévka s krémovým sýrem a parmazánovými lupínky
- 1 kg dýně Hokkaido
- 1 cibule
- 1 lžička másla
- 1 litr zeleninového vývaru
- 75 g parmazánu
- 175 g krémového sýru (typu Philadelphia Original)
- 1 bageta
Dýni zbavte semínek, oloupejte a pokrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno a na másle pozvolna orestujte.
K cibuli přidejte dýni, zeleninový vývar a vařte asi 20 minut až do úplného změknutí. Po uvaření můžete polévku rozmixovat dohladka ručním mixérem.
Nahrubo nastrouhaný parmazán navršte do nepřilnavé pánve na malé hromádky a smažte bez oleje přibližně 5 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak vyjměte hotové lupínky z pánve.
Do polévky přimíchejte Philadelphii a za stálého míchání ji pozvolna rozpusťte, ale již nevařte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s parmazánovými lupínky a bagetou.
Pikantní houbová pánev
Zdroj: Philadelphia
- 250g žampionů
- 250 g lišek
- 250 g hlívy ústřičné
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule pokrájená na kostičky
- 2 malá jablka
- menší svazek tymiánu
- 3 polévkové lžíce Philadelphie bylinkové
- 2 lžíce brusinek
- 8 plátků tmavého chleba
Žampiony, lišky i hlívy očistěte a v závislosti na velikosti nakrájejte, nebo zanechte v celku.
Rozehřejte na pánvi olej a osmažte cibuli a vyjměte. Jablka očistěte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Umytý tymián natrhejte a spolu s jablky lehce osmažte na výpečku z cibule.
Houby dozlatova na oleji osmažte a dochuťte solí a pepřem. Přidejte cibuli, plátky jablek a tymiánu a znovu prohřejte. Přidejte Philadelphii a na mírném ohni za stálého míchání ji rozpusťte, ale již nevařte. Podávejte s čerstvými brusinkami a tmavým chlebem.
Křupavé cookies s Philadelphií Milkou a makadamskými ořechy
Zdroj: Philadelphia
- 175 g mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 90g másla
- 60g cukru
- špetka soli
- 175g Philadelphia Milka
- 50g lehce solených makadamských ořechů
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Máslo, cukr a špetku soli utřete do pěny elektrickým ručním mixérem. Obě směsi smíchejte s Philadelphií Milkou.
Předehřejte troubu na 175°C (horkovzdušná). Oříšky nasekejte nahrubo a vmíchejte do těsta. Pomocí lžičky umístěte na pečící papír malé kopečky a pečte zvolna asi 10 minut.