Menu
WomanOnly

Recepty s polníčkem. Saláty, polévka i smoothie pro podporu imunity

Sytě zelené listy polníčku jsou podobné hlávkovému salátu a přímo lákají k přípravě salátů, zdravých smoothie a čerstvých pomazánek. Polníček však můžete i tepelně upravovat. Získáte tak výbornou polévku nebo přílohu k masu.

Polníček pro podporu imunity

Polníček chutná velmi podobně jako hlávkový salát. Na rozdíl od něj ale obsahuje ještě více živin. Najít v něm můžete třeba vitamin C, a to ve vyšší koncentraci, než poskytuje citrón. Dále polníček ukrývá vitaminy A, E, kyselinu listovou a minerální látky, jako je hořčík, draslík a vápník. Díky svému složení posiluje imunitu, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá v boji proti stresu, zlepšuje soustředění i výkonnost a podporuje duševní zdraví. Velkou výhodu poskytuje v zimě, kdy je k dostání velmi málo čerstvé zeleniny.

Rukola a její léčivé účinky. Vypěstujte si ji v květináči!

Zpracování polníčku 

Zpracování polníčku je velmi podobné jako u salátu. V obchodech ho seženete po celý rok, a proto si můžete neustále dopřávat chutné saláty, osvěžující smoothie, polévky a další zdravá jídla. Listy polníčku stačí jen proprat ve studené vodě, nechat krátce okapat a po chvilce můžete podávat. Polníček lze upravovat stejně jako listy špenátu. Skvěle vám tak ochutí i omáčku na těstoviny nebo restovanou směs zeleniny a masa. Máte-li rádi listovou zeleninu, vyzkoušejte třeba salát z polníčku a rukoly. Přidat můžete i čerstvý baby špenát. Salát z polníčku jako předkrm vám zaručeně zvýší apetit před hlavním chodem.

Recepty z polníčku

Salát z polníčku s vejcem

Suroviny:

  • 300 g polníčku
  • 1 cibule
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • pepř

Postup:

  1. Uvařená vejce a cibuli pokrájejte nadrobno.
  2. Listy polníčku omyjte v chladné vodě a lehce osušte.
  3. K polníčku přidejte nakrájenou cibuli, vejce, olej, ocet i zbylé koření.
  4. Dosolte podle chuti a podávejte.

Salát s polníčkem a mozzarellou

Suroviny:

  • 200 g polníčku
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g cherry rajčátek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citrónová šťáva
  • pepř

Postup:

  1. Polníček omyjte a nechte okapat.
  2. Mezitím nakrájejte na kostičky mozzarellu a cherry rajčata.
  3. Z oleje, citrónové šťávy a pepře vytvořte zálivku a salát těsně před podáváním zálivkou přelijte.

Polévka s polníčkem

Suroviny:

  • 200 g polníčku
  • 2 středně velké pórky
  • 1 cibule
  • 0,5 celeru
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci na lžíci oleje orestujte na jemno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte na kostičky pokrájený celer a pórek na kolečka. Vše společně chvíli restujte.
  3. Zeleninu zalijte vývarem a 20 minut vařte.
  4. Jakmile je zelenina měkká, přidejte listy polníčku, osolte a opepřete.
  5. Nyní tyčovým mixérem polévku rozmixujte do hladka a můžete podávat.

Polníček smoothie

Suroviny:

  • 1 banán
  • 2 hrsti polníčku
  • 50 g jahod
  • 200 ml mandlového mléka

Postup:

Všechny suroviny vložte do míxéru a rozmixujte dohladka.

Polníčkový salát s rajčaty

Suroviny:

  • 300 g polníčku
  • 300 g rajčat
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 0,5 lžičky třtinového cukru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Listy polníčku opláchněte a vložte do salátové mísy.
  2. Přidejte rajčata nakrájená na kostičky a cibuli pokrájenou nadrobno.
  3. Z olivového oleje, citrónové šťávy, soli, cukru a pepře vytvořte zálivku. Před podáváním salát zálivkou polijte.

Ohodnoťte tento recept:
5

Právě čtete

Recepty s polníčkem. Saláty, polévka i smoothie pro podporu imunity