Sytě zelené listy polníčku jsou podobné hlávkovému salátu a přímo lákají k přípravě salátů, zdravých smoothie a čerstvých pomazánek. Polníček však můžete i tepelně upravovat. Získáte tak výbornou polévku nebo přílohu k masu.
Polníček pro podporu imunity
Polníček chutná velmi podobně jako hlávkový salát. Na rozdíl od něj ale obsahuje ještě více živin. Najít v něm můžete třeba vitamin C, a to ve vyšší koncentraci, než poskytuje citrón. Dále polníček ukrývá vitaminy A, E, kyselinu listovou a minerální látky, jako je hořčík, draslík a vápník. Díky svému složení posiluje imunitu, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá v boji proti stresu, zlepšuje soustředění i výkonnost a podporuje duševní zdraví. Velkou výhodu poskytuje v zimě, kdy je k dostání velmi málo čerstvé zeleniny.
Rukola a její léčivé účinky. Vypěstujte si ji v květináči!
Zpracování polníčku
Zpracování polníčku je velmi podobné jako u salátu. V obchodech ho seženete po celý rok, a proto si můžete neustále dopřávat chutné saláty, osvěžující smoothie, polévky a další zdravá jídla. Listy polníčku stačí jen proprat ve studené vodě, nechat krátce okapat a po chvilce můžete podávat. Polníček lze upravovat stejně jako listy špenátu. Skvěle vám tak ochutí i omáčku na těstoviny nebo restovanou směs zeleniny a masa. Máte-li rádi listovou zeleninu, vyzkoušejte třeba salát z polníčku a rukoly. Přidat můžete i čerstvý baby špenát. Salát z polníčku jako předkrm vám zaručeně zvýší apetit před hlavním chodem.
Recepty z polníčku
Salát z polníčku s vejcem
Suroviny:
- 300 g polníčku
- 1 cibule
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- špetka soli
- špetka cukru
- pepř
Postup:
- Uvařená vejce a cibuli pokrájejte nadrobno.
- Listy polníčku omyjte v chladné vodě a lehce osušte.
- K polníčku přidejte nakrájenou cibuli, vejce, olej, ocet i zbylé koření.
- Dosolte podle chuti a podávejte.
Salát s polníčkem a mozzarellou
Suroviny:
- 200 g polníčku
- 150 g mozzarelly
- 200 g cherry rajčátek
- 2 lžíce olivového oleje
- citrónová šťáva
- pepř
Postup:
- Polníček omyjte a nechte okapat.
- Mezitím nakrájejte na kostičky mozzarellu a cherry rajčata.
- Z oleje, citrónové šťávy a pepře vytvořte zálivku a salát těsně před podáváním zálivkou přelijte.
Polévka s polníčkem
Suroviny:
- 200 g polníčku
- 2 středně velké pórky
- 1 cibule
- 0,5 celeru
- 2 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- pepř
- sůl
Postup:
- V hrnci na lžíci oleje orestujte na jemno nakrájenou cibuli.
- Přidejte na kostičky pokrájený celer a pórek na kolečka. Vše společně chvíli restujte.
- Zeleninu zalijte vývarem a 20 minut vařte.
- Jakmile je zelenina měkká, přidejte listy polníčku, osolte a opepřete.
- Nyní tyčovým mixérem polévku rozmixujte do hladka a můžete podávat.
Polníček smoothie
Suroviny:
- 1 banán
- 2 hrsti polníčku
- 50 g jahod
- 200 ml mandlového mléka
Postup:
Všechny suroviny vložte do míxéru a rozmixujte dohladka.
Polníčkový salát s rajčaty
Suroviny:
- 300 g polníčku
- 300 g rajčat
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citrónové šťávy
- 0,5 lžičky třtinového cukru
- sůl
- pepř
Postup:
- Listy polníčku opláchněte a vložte do salátové mísy.
- Přidejte rajčata nakrájená na kostičky a cibuli pokrájenou nadrobno.
- Z olivového oleje, citrónové šťávy, soli, cukru a pepře vytvořte zálivku. Před podáváním salát zálivkou polijte.