K odpolední kávičce je naprosto nezbytné něco k zakousnutí. A protože je právě teď skvělá úroda meruněk, poradíme vám jak připravit výborný meruňkový koláč s drobenkou.
Postup přípravy
- Nejprve se ujmeme meruněk, které řádně omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
- Formu na koláč si vymažeme tukem a vysypeme mokou, aby se koláč nepřipekl.
- Rozklepneme vejce a žloutky si dáme stranou. Bílky spolu se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
- Dále utřeme žloutky s vanilkovým i krystalovým cukrem. Do této směsi přidáme rozpuštěné máslo, mouku, prášek do pečiva a obě smetany.
- Pomalu přimícháme i vyšlehaný sníh. Jemně přehazujeme těsto a zamícháváme sníh tak, aby nám těsto zůstalo nadýchané.
- Těsto vylijeme do připravené formy a pokryjeme meruňkami.
- Nakonec si připravíme drobenku. Smícháme cukr s moukou a prsty vmícháme máslo, které se rozdrobí se sypkými surovinami. Strouhanku nasypeme na připravený koláč a dáme do trouby, předehřáté na 180 stupňů celsia.
- Pečeme přibližně 30 minut.