Přinášíme vám recept na pravé domácí nudle, jak je dělávaly naše babičky. Postup je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Správný vývar se bez nich neobejde a všichni je mají rádi, tak neváhejte a udělejte si je doma.
Dobrá kuchařka nudle nekupuje
Jestli sledujete pořady a soutěže o vaření, museli jste si všimnout, že pokud vás někdo pohostí kupovanými nudlemi, je to jednoznačně ten nejhorší prohřešek proti gurmánskému bontonu. Domácí nudle jsou základ každé kuchyně a dobrá hospodyňka by je měla umět připravit. Vyzkoušejte ty naše tradiční.
Ingredience:
250 g hrubé mouky
1 vejce
2 lžíce vody
špetka soli
Mouku dejte do misky, udělejte v ní dolík, do kterého vyklepněte vejce. Příborovým nožem promíchejte vejce s moukou. Můžete přidat trošku vody, pokud je třeba. Těsto dále hněťte rukama. Jestli bude řídké, přidejte trochu mouky. Hotové těsto by mělo být tuhé a nesmí lepit. Důkladně zpracujte do tvaru bochánku a nechte přikryté utěrkou odpočívat alespoň hodinu. Potom těsto vyválejte na pomoučněném válu na tenoučký plát. Ten posypejte moukou a nechte opět hodinu schnout.
Čím tenčí, tím lepší
Uschlé těsto nakrájejte velkým nožem na co nejtenčí nudličky. Krájení si zjednodušíte tak, že těsto rozdělíte na širší pláty, které naskládáte na sebe a krájíte najednou. Vložte do velké zavařovací sklenice nebo jiné podobné nádoby, nechte ji otevřenou a uchovejte v suchu. Po dokonalém proschnutí za několik dnů můžete nádobu uzavřít. Když dáváte nudle do polévky, nevařte je přímo ve vývaru, ale zvlášť v osolené vodě jako těstoviny, asi 3 minuty. Podávejte také zvlášť, ať si každý strávník nabere tolik, kolik chce.