Kulinářské umění našich jižních sousedů je známé po celé Evropě. Kdo by neznal typický vídeňský telecí řízek, jablečný závin nebo nezaměnitelný Sacher dort? Přinášíme vám ty nejchutnější recepty z rakouské kuchyně, které vám rozhodně nesmí uniknout.
Sachrův dort
Mezi jasná poznávací znamení Rakouska patří nekompromisně Sachrův dort s náplní z meruňkové marmelády a sametovou čokoládovou polevou. Máte na tuto sladkou dobrotu chuť, ale cesta do Rakouska je v nedohlednu? Pak si upečte Sachr vlastními silami. Chce to jen znát ty správné fígle a Sachrův dort jako z vídeňské cukrárny je na světě.
Suroviny: 150 g změklého másla, 125 g cukru krystal, 125 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 7 vajec, 200 g hořké čokolády, špetka soli, 150 – 200 g meruňkové marmelády, rum, na polevu 200 g čokolády na vaření, 250 g krystalového cukru a 150 – 170 ml vody
Postup:
- Vaječné žloutky oddělte od bílků.
- Čokoládu pomalu rozpusťte ve vodní lázni a nechte lehce zchladnout.
- Máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. A nakonec přidejte i žloutky.
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Vaječné bílky lehce osolte a pusťte se do šlehání. Po chvíli přidejte cukr krystal a ušlehejte do tuha.
- Do směsi žloutků, cukru a másla přilijte rozpuštěnou čokoládu a postupně přidávejte i mouku a sníh z bílků.
- Těsto nalijte do dortové formy a pečte přibližně hodinu.
- Upečené dort vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout.
- Nyní můžete dort podélně rozkrojit.
- Meruňkovou marmeládu nařeďte trochou rumu a směsí potřete spodní korpus dortu. Přiklopte druhou polovinou korpusu a
- marmeládovou glazurou natřete i celý povrch dortu.
- Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a chvíli vařte.
- Rozvar nechte zchladnout na pokojovou teplotu a poté do něj přidejte na kousky nalámanou čokoládu.
- Jakmile se čokoláda rozpustí, co nejrychleji směsí dort polijte a dlouhým nožem či stěrkou povrch uhlaďte. Při pokojové teplotě nechte polevu zaschnout.
Tyrolské špekové knedlíky
Další pochoutkou, která má svůj původ v Rakousku-Uhersku, jsou tyrolské špekové knedlíky. Základem je kvalitní (nejlépe domácí) špek, který dodá knedlíkům tu pravou vůni i chuť.
Suroviny: 6 ztvrdlých rohlíků, 250 ml mléka, 2 – 3 vejce, 100 g špeku, 150 g uzeného masa, 1 malá cibule, 300 g másla, 3 lžíce mouky, masový vývar, sůl, čerstvá petrželka nebo pažitka
Postup:
- Pečivo nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky.
- Vejce rozšlehejte s mlékem a směsí zalijte suché pečivo. Nechte alespoň 20 minut odpočívat.
- Uzené maso i špek nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k namočenému pečivu.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle orestujte dozlatova.
- K pečivu přidejte orestovanou cibuli, pokrájené bylinky a mouku.
- Rukama vypracujte těsto a vytvořte 8 – 12 knedlíků.
- Knedlíky vložte do horkého masového vývaru a vařte na mírném plamenu asi 10 minut.
- Jakmile knedlíky vyplavou nahoru, jsou hotové.
- Podávat můžete se zelím, masem nebo oblíbenou omáčkou.
Recept na chlupaté knedlíky. Uvařte je jako přílohu i hlavní jídlo
Pstruh po vídeňsku
V Rakousku narazíme i na spoustu receptů, ve kterých hrají prim ryby. Typickým zástupcem je pstruh po vídeňsku, který se podává s opraženými mandlemi.
Suroviny: 2 čerství pstruzi, 0,5 hrnku hladké mouky, 5 lžic másla, 75 g loupaných mandlí nasekaných nadrobno, citrón, sůl, pepř
Postup:
- Pstruhy osolte i opepřete z obou stran a obalte v hladké mouce.
- Na velké pánvi rozpusťte máslo a pstruhy osmahněte z každé strany.
- Na menší pánev dejte trochu másla a opražte na něm nasekané mandle.
- Před podáváním pstruhy polijte rozpuštěným máslem a posypte opraženými mandlemi. Podávejte s plátkem citrónu.
Císařský trhanec
Málokterý milovník sladkého odolá nadýchanému moučníku, který nese pojmenování po císaři Franz Josefovi. Ten na něj nedal dopustit a vedle hovězího masa patřil mezi jeho nejoblíbenější jídla.
Suroviny: 6 vajec, 400 ml mléka, 200 g hladké mouky, 3 lžíce cukru krystal + lžíce navíc na dopečení, 1 vanilkový cukr, lžíce rumu, 2 lžíce rozinek, špetka soli, nastrouhaná citrónová kůra, 50 g másla + lžíce navíc na dopečení, moučkový cukr (případně skořice) na posypání
Postup:
- Rozinky zalijte rumem a nechte je nasáknout.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky dejte do misky, přidejte mléko, citrónovou kůru, vanilkový cukr a mouku a vypracujte vláčné těsto.
- Do bílků přidejte cukr a špetku soli a vyšlehejte v tuhý sníh.
- Bílky přidejte do těsta a trouby zahřejte na 180 stupňů Celsia.
- Na pánvi rozpusťte máslo, vlijte těsto a po chvilce posypte okapanými rozinkami.
- Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
- Pomocí vidličky omeletu roztrhejte na menší kousky.
- Nandejte ji na talíř, přidejte trochu másla a cukru a nechte v troubě krátce zapéct, dokud povrch nezkaramelizuje.
- Před podáváním ještě posypte moučkovým cukrem, případně skořicí. Trhanec chutná skvěle s ovocným přelivem, švestkovými povidly nebo kompotem.
Historická Vídeň. Poznejte její krásu skrz 5 romantických filmů
Vídeňský řízek
Vídeňský řízek je klasika, kterou nepohrdne žádný masožrout. Skvěle se k němu hodí bramborová kaše a lehký zeleninový salát.
Suroviny: 900 g řízků z telecího masa, 1 rozšlehané vejce, 1 lžíce mléka nebo smetany, 1 lžíce rozpuštěného másla, sůl, pepř, citrónová šťáva, strouhanka, máslo nebo olej na smažení, čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Řízky naklepejte, potřete máslem, osolte, opepřete a obalte ve strouhance.
- Obalte ve směsi vajíčka a smetany či mléka a poté znovu ve strouhance.
- Na rozehřátou pánev s tukem pokládejte řízky a postupně smažte z obou stran do zlatova. Poté pánev přikryjte pokličkou a řízky duste 5 – 10 minut.
- Před podáváním řízky pokapejte citrónovou šťávou a ozdobte petrželkou.