Menu
WomanOnly
Omáčky a pesta Snadné

Recept: Jak udělat domácí grilovací marinádu

Grilování je oblíbená letní aktivita, která nesmí chybět na žádné zahradní slavnosti. Maso upečené na grilu totiž chutná téměř každému. Co ale dělá maso tak jedinečné a neodolatelné? Ano, je to marináda, do které ho naložíte. Proto byste si na ní měli dát co nejvíce záležet! Dáme vám pár tipů, jak udělat skvělou grilovací směs, ale také přeliv.

Rozdíl mezi přelivem a marinádou

Marináda je směs nejrůznějších ingrediencí, jako je olej, bylinky, pivo, či víno, do kterého se následně nakládá maso určené ke grilování. Maso se tedy dostane na gril až poté, co je marinováno!

Přeliv se na rozdíl od marinády dává na maso až když je ogrilované. Ale jedná se také o jistý druh dochucovadla masa. Přelivy mívají také hustší konzistenci a ingredience se do nich dávají přesně podle chuti konzumenta.

Základní pravidla domácí marinády

  1. Příliš nemíchejte jednotlivá grilovací koření. Držte se spíše jednoho určitého stylu, ve kterém svou marinádu vytvoříte. Více koření by se mohlo navzájem tlouct.
  2. Marináda musí být dostatečně tekutá, proto nešetřete olejem. Nebojte se, že by vaše jídlo bylo příliš tučné, olej se totiž vypeče během grilování.
  3. Pokud je to možné, nechte maso naložené v marinádě alespoň den před grilováním, aby do sebe mohlo natáhnout specifickou chuť.
  1. Nepřežeňte to se solí, která by naprosto přebila chuť masa i koření. Navíc ve většině grilovacích koření sůl již je, a tak není potřeba přidávat další.

Recept na grilované žampiony. Ochutnejte rychlou pochoutku z grilu

Domácí marináda je nejlepší

Na trhu je samozřejmě k dostání nepřeberné množství předpřipravených grilovacích směsí a marinád. Ovšem bývá v nich hodně konzervačních látek, barviv a chemických dochucovadel. Proto vsaďte na přírodu a vytvořte si svou vlastní marinádu, která dodá vašemu  masu opravdovou chuť!

Recept na grilovací marinádu

Suroviny

Postup přípravy

  1. V misce smícháme sůl, pepř, hořčici, vejce, maggi a sójovou omáčku. Přidáme kari, solamyl a dobře promícháme. 
  2. Grilovací směs použijeme na plátky kuřecího nebo vepřového. Do grilovací směsi naložíme plátky masa a necháme uležet přes noc.

Ohodnoťte tento recept:
3,2
Právě čtete

Recept: Jak udělat domácí grilovací marinádu