Kedlubnovou omáčku lze připravit hned na několik způsobů. Představuje jídlo vhodné pro děti i dospělé, navíc je skutečně jednoduchá a sestává z dobře dostupných ingrediencí. Jak udělat kedlubnovou omáčku se smetanou či bez a s čím vším ji můžeme podávat?
Kedlubnová omáčka se smetanou
Tajemství nejlepší kedlubnové omáčky tkví v ingrediencích, proto doporučujeme použít plnotučnou smetanu, která zajistí plnou, lahodnou chuť. Omáčka je skvělá v kombinaci s houskovým knedlíkem a vepřovým masem, popřípadě s kvalitní uzeninou. Pokud připravujeme kedlubnovou omáčku pro děti, můžeme ji podávat s vařenými brambory.
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme nadrobno, kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.
- V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme máslo a cibuli osmažíme dosklovata. Přidáme kedlubnu a chvilku restujeme.
- Po chvíli přisypeme mouku a vytvoříme zásmažku. Přilijeme studený masový nebo zeleninový vývar a dobře promícháme. Osolíme a vaříme do změknutí kedlubny.
- Stáhneme plamen, vmícháme smetanu a necháme minutku pozvolna vařit. Na závěr omáčku dochutíme pepřem a můžeme podávat.
Zdravá kedlubnová omáčka bez smetany
Kedlubnovou omáčku ve zdravější verzi připravíme jednoduše z kedluben, česneku a trošky másla. Není potřeba přidávat žádnou tekutinu, jelikož rozmixováním vznikne ideální konzistence. Kedlubnová omáčka bez smetany skvěle doplní pečené hovězí maso nebo rybu.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 1 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Postup:
- Kedlubny očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě do měkka.
- Ještě horké kedlubny a stroužek česneku rozmixujeme na pyré, přidáme sůl a pepř dle chuti, máslo, dobře promícháme a můžeme podávat.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: do 30 minut
Kedlubnová omáčka se zakysanou smetanou
Místo smetany ke šlehání lze do kedlubnové omáčky přidat smetanu zakysanou, která dodá svěží a nakyslou chuť. Postup přípravy receptu se zásadně neliší, je však třeba dávat pozor, aby se smetana v horkém základu nesrazila.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml zakysané smetany
- 400 ml vývaru
- sůl, pepř
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno, kedlubny nastrouháme nahrubo.
- Na másle orestujeme cibuli dosklovata a přidáme nastrouhané kedlubny. Ještě chvíli vše společně restujeme, poté přisypeme mouku a vytvoříme zásmažku. Přilijeme studený vývar, důkladně promícháme, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud kedlubna nezměkne.
- Vypneme zdroj tepla a opatrně vmícháme zakysanou smetanu. Měla by mít pokojovou teplotu, aby se v omáčce nesrazila. Pokud ji vyndaváme z ledničky, přimícháme do ní nejprve trochu horkého vývaru.
- Kedlubnovou omáčku se zakysanou smetanou dochutíme černým pepřem a podáváme.
Počet porcí: 4
Obtížnost: střední
Čas přípravy: 45 minut