Menu
WomanOnly
Zavařování Snadné

Recept marmeláda z plodů černého bezu. Pomůže při migréně i zápalu plic!

Alena Zelová

Alena Zelová

Doba přípravy: 60 min

Bez černý se kolikrát tváří jako plevel, avšak jedná se o rostlinu, která má řadu blahodárných účinků. Lze ji využívat téměř po celý rok, na jaře květy, na podzim plody.

Průjem, migréna, zánět trojklaného nervu

Plody bezu černého lze usušit a následně z nich vařit čaj, který pomáhá při průjmech. Avšak nejvíce se plody využívají ihned po sesbírání v syrovém stavu.

Nejčastěji se z plodů vyrábí sirup, obdobně jako z květů, ale také víno. Víno z černého bezu se v dávných časech zaměňovalo za portské, avšak rozdíl byl patrný. Počítejte s tím, že se jedná o alkoholický nápoj, i když pomáhá, tak s mírou! Sirup z bezu má dobré účinky na neurotické problémy (např. při bolestech trojklaného nervu) nebo při migrénách. Přesto počítejte s tím, že se jedná o alkoholický nápoj, takže s mírou! Bezová šťáva je dobrá při zápalu plic a snižuje cukr v krvi!

Z plodů bezu černého se vyrábí i marmeláda, která je velmi chutná a zdravá. Marmeláda pomáhá na již zmiňované neduhy, problémy s nervy, ale také při revmatismu nebo zácpě.

Marmeláda z černého bezu:

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Umyjte jablka a dejte je vařit. Jakmile změknou, tak je prolisujte a dál vařte. 
  2. Následně přidejte plody černého bezu, stále vaříme. 
  3. Přimícháme do směsi cukr a po 10 min. sledujte, zda marmeláda želíruje. Ke konci přidáme šťávu z citrónu (případně citronový koncentrát).

Ohodnoťte tento recept:
3,7
Právě čtete

Recept marmeláda z plodů černého bezu. Pomůže při migréně i zápalu plic!