Bez černý se kolikrát tváří jako plevel, avšak jedná se o rostlinu, která má řadu blahodárných účinků. Lze ji využívat téměř po celý rok, na jaře květy, na podzim plody.
Průjem, migréna, zánět trojklaného nervu
Plody bezu černého lze usušit a následně z nich vařit čaj, který pomáhá při průjmech. Avšak nejvíce se plody využívají ihned po sesbírání v syrovém stavu.
Nejčastěji se z plodů vyrábí sirup, obdobně jako z květů, ale také víno. Víno z černého bezu se v dávných časech zaměňovalo za portské, avšak rozdíl byl patrný. Počítejte s tím, že se jedná o alkoholický nápoj, i když pomáhá, tak s mírou! Sirup z bezu má dobré účinky na neurotické problémy (např. při bolestech trojklaného nervu) nebo při migrénách. Přesto počítejte s tím, že se jedná o alkoholický nápoj, takže s mírou! Bezová šťáva je dobrá při zápalu plic a snižuje cukr v krvi!
Z plodů bezu černého se vyrábí i marmeláda, která je velmi chutná a zdravá. Marmeláda pomáhá na již zmiňované neduhy, problémy s nervy, ale také při revmatismu nebo zácpě.
Marmeláda z černého bezu:
Postup přípravy
- Umyjte jablka a dejte je vařit. Jakmile změknou, tak je prolisujte a dál vařte.
- Následně přidejte plody černého bezu, stále vaříme.
- Přimícháme do směsi cukr a po 10 min. sledujte, zda marmeláda želíruje. Ke konci přidáme šťávu z citrónu (případně citronový koncentrát).