Populární alkoholický drink Aperol Spritz sestává z pouhých tří ingrediencí, které doplňuje pár kostek ledu a plátek pomeranče. Jak Aperol Spritz namíchat? A jak na Aperol Spritz v nealko verzi? Příprava tohoto geniálního nápoje je otázkou pár minut. Podívejte se, jak na to.
Historie receptu na Aperol Spritz
Míchaný drink Aperol Spritz vznikl údajně v Benátkách během napoleonských válek. Rakouským vojákům, kteří zde pobývali, nechutnalo silné místní víno, a tak jej začali pít zředěné vodou. Tímto způsobem vznikl takzvaný Spritz neboli střik, který je oblíbeným nápojem i dnes.
Vojáci účastnící se druhé světové války tento nápoj obohatili o likér. Nejčastěji se používal právě Aperol, což je italský kořeněný bitter s výtažky z pomerančů. Obliba drinku Aperol Spritz postupně stoupala, čemuž napomohlo i to, že se recept na Aperol Spritz objevil na etiketě Aperolu.
5 receptů na alkoholický koktejl. Který si na Silvestra umícháte vy?
Z čeho se skládá Aperol Spritz? Zlaté pravidlo 3, 2, 1
Aperol Spritz se skládá z prosecca (3 díly), likéru Aperol (2 díly) a sodovky (1 díl). Obvykle se podává na ledu, na ozdobení se nejčastěji používá plátek pomeranče, popřípadě snítka tymiánu. Prosecco v receptu na Aperol Spritz nahradilo dříve používané bílé víno.
Jak namíchat Aperol Spritz?
Příprava drinku Aperol Spritz je jednoduchá a nepotřebujete k ní žádné zvláštní kuchyňské náčiní. Stačí naplnit sklenici ledem a přilít všechny zmíněné tekutiny. Někteří doporučují začít Aperolem a končit sodovkou, jiní preferují opačné pořadí.
Postup přípravy
- Sklenici do dvou třetin naplníme ledem.
- Přilijeme sodovku, prosecco a nakonec krouživým pohybem také Aperol.
- Hotový Aperol Spritz ozdobíme plátkem pomeranče a snítkou tymiánu.
Nealko Aperol Spritz
Nahořklý nápoj, který chutná po pomerančích, lze namíchat i v nealkoholické verzi. Hořkou chuť mu dodá tonik, pomerančový nádech zase pomerančový džus. Jak připravit tento „nealko Aperol Spritz“?
Ingredience:
- 60 ml nealko prosecca
- 40 ml pomerančového džusu
- 20 ml toniku
- pár kostek ledu
- plátek pomeranče
Postup:
- Sklenici ze dvou třetin naplníme kostkami ledu.
- Přilijeme tonik, nealko prosecco a pomerančový džus.
- Nealko Aperol Spritz ozdobíme plátkem pomeranče.
Počet porcí: 1
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 5 minut