Aspik rozhodně není pro každého. Ale jestli vy nebo někdo z vaší rodiny patří mezi aspikové fandy, máme pro vás skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Šunkové rolky v aspiku nejsou zrovna oku lahodící jídlo. Želatinovou strukturu také nemá každý rád. Přesto má tahle pochoutka spoustu svých fanoušků.
Náplně do aspiku mohou být všelijaké. Kromě asi nejčastější šunky lze udělat také ryze zeleninovou variantu. Hodit se bude hrášek, ředkvička, mrkev či kukuřice, přidat můžete i sýr.
Recept na jahodový dort dvakrát jinak, dopřejte si sladké letní mámení
Na 1 várku:
- 900 ml vody
- 100 ml octa
- 1 cibule
- lžička soli
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- lžíce citronové šťávy
- 2 sáčky želatiny
- 10 plátků šunky
- pařížský salát
- 2 vejce
- pár sterilovaných okurek
- červená paprika
Aspik se šunkou a zeleninou postup:
1. Vajíčka si uvaříme natvrdo. V hrnci smícháme vodu, ocet a koření. Přidáme nakrájenou cibuli, lžíci citronové šťávy a dáme vařit.
2. Když se nám tekutina ohřeje, snížíme plamen a v misce si v troše vody rozpustíme želatinu. Tu poté přilijeme do hrnce, který se však nesmí vařit. Za stálého míchání necháme želatinu rozpustit, poté přecedíme a dáme stranou.
3. Mezitím si připravíme šunku, kterou naplníme pařížským salátem (lze vyrobit doma i koupit hotový) a zarolujeme. Rolky dáme na dno formy a zalijeme polovinou aspiku. Poté si nakrájíme uvařené vejce, okurky a papriku. Jakmile polovina aspiku ztuhne, přidáme do formy nakrájené ingredience a zalijeme zbylým aspikem. Chladíme i skladujeme v lednici.