Bábovka je velká sladká odměna pro celou rodinu. Ideální na volné nedělní odpoledne nebo chladné podvečery, kterých bude s podzimem přibývat. S kakaem vytvoří nerozlučnou dvojku.
Bábovka je jako královna mezi koláči. Tyčí se nad nimi ve své výšce a pyšní se svými tvary, které jen tak nějaká buchta na plech nemá. Díky svému výsadnímu postavení má bábovka i vlastní kolekci receptů.
Asi nejoblíbenější je bábovka mramorová, častá je ale i tvarohová, ořechová, citronová, v současnosti také pohanková. Bábovka s jablky rozhodně patří mezi ty, které stojí za to vyzkoušet. Už pro její vláčnost.
Postup přípravy
- Hned na začátek si formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, krupičkou nebo strouhankou. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo
- V míse důkladně smícháme mouku a prášek do pečiva. V druhé míse ušleháme vejce s cukrem. Přidáme jablka a olej, promícháme.
- Na závěr lehce vmícháme směs mouky a prášku do pečiva. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů zhruba tři čtvrtě hodiny.
Tip: Do těsta můžeme přidat nasekané vlašské ořechy a lžičku skořice.