Odložte předsudky stranou. Do moučníků už se dnes dává ledacos – kuskus, cizrna, fazole, tak proč ne cuketa? Bábovka díky ní bude nejen originální, ale i krásně vláčná.
Do dezertu lze skrýt ledacos, vláčnost dodají nejen jablka, ale i mrkev či dýně. A nebo právě cuketa. Tato bábovka je navíc opravdu jednoduchá. Zapomeňte na dlouhé šlehání másla nebo oddělování vaječného žloutku od bílku. Stačí smíchat suché ingredience, přidat mokré a nastrouhat cuketu. Ani váhu potřebovat nebudete.
Pokud chcete dodat bábovce větší podzimní aroma, přidejte ještě trochu perníkového koření – badyánu, kardamonu nebo hřebíčku. Můžete také nahradit bílý cukr třtinovým, společně se skořicí a ořechy to dodá moučníku specifickou chuť.
Postup přípravy
- Smícháme si sypké ingredience kromě kakaa, poté přidáme vejce, mléko a olej. Promícháme, přidáme nastrouhanou cuketu a nasekané ořechy a vytvoříme jednotné polotekuté těsto.
- Zhruba polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku, do zbytku těsta přidáme kakao a nalijeme na světlé těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi tři čtvrtě hodiny.
- Hotovou bábovku pomoučíme moučkovým cukrem a podáváme s hrnkem čaje nebo horkého kakaa.