Baklava je velmi sladký zákusek, který se tradičně připravuje zejména na Balkáně, Blízkém východě a v některých oblastech Střední Asie. Sestává z tenoučkého listového těsta, pistáciových nebo vlašských ořechů a sirupu či medu. Původ baklavy je neznámý, nicméně slovo baklava pochází z turečtiny. Jste-li příznivcem extra sladkých dezertů, neváhejte a baklavu si připravte podle tradičního receptu.
Z jakého těsta baklavu připravit?
Baklava se dělá s tzv. filo těsta, které v překladu znamená těsto listové. Od listového těsta, na které jsme zvyklí u nás, se však liší způsobem přípravy, který má vliv na výslednou konzistenci i vlastnosti těsta. Výroba domácího filo těsta je hodně náročná a navíc není možné dosáhnout stejného výsledku jako při strojové výrobě. Mnohem jednodušší je filo těsto koupit v některém z dobře vybavených supermarketů, případně v řeckém či arabském obchodě.
Recept na tureckou baklavu
Baklavu lze znát především z řecké a turecké kuchyně. V obou zemích se receptura liší v závislosti na jednotlivých oblastech, nicméně obecně lze říci, že pro přípravu turecké baklavy se používá sirup a pistácie, zatímco pro řeckou verzi je typický med a vlašské ořechy. Určitě však neuděláte chybu, když pistácie nahradíte vlašáky a namísto sirupu použijete med, výsledek bude i tak skvělý.
Postup přípravy
- Začneme přípravou sirupu. Všechny ingredience dáme do hrnce a vaříme 15 minut, poté odstavíme a necháme zchladnout, aby sirup zhoustl.
- Máslo si rozpustíme a ořechy nasekáme. Menší pekáček nebo kruhovou formu vymažeme kouskem másla a filo těsto ořízneme tak, aby se nám do příslušné formy vešlo.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Do formy vložíme list filo těsta, potřeme ho rozpuštěným máslem a překryjeme dalším listem těsta. Takto pokračujeme, až máme ve formě celkem 10 listů.
- Desátý list posypeme 1/4 ořechů. Na ně postupně položíme dalších 5 listů těsta promazaných máslem. Na pátý list opět rozprostřeme 1/4 ořechů a takto pokračujeme. Výsledek má vypadat následovně: 10 listů těsta – ořechy – 5 listů těsta – ořechy – 5 listů těsta – ořechy – 5 listů těsta – ořechy – 10 listů těsta.
- Těsto ve formě nařežeme ostrým nožem, přičemž vytvoříme tvary dle libosti. Posypeme hrstí ořechů a pečeme zhruba 75 minut. Jakmile baklava na povrchu zhnědne, přikryjeme ji alobalem, aby se nespálila.
- Po upečení baklavu polijeme sirupem a necháme zchladnout.