Menu
WomanOnly
Recepty na pečení Střední

Recept na baklavu. Zkuste extra sladký turecký dezert plný ořechů

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 2 hod

Baklava je velmi sladký zákusek, který se tradičně připravuje zejména na Balkáně, Blízkém východě a v některých oblastech Střední Asie. Sestává z tenoučkého listového těsta, pistáciových nebo vlašských ořechů a sirupu či medu. Původ baklavy je neznámý, nicméně slovo baklava pochází z turečtiny. Jste-li příznivcem extra sladkých dezertů, neváhejte a baklavu si připravte podle tradičního receptu.

Z jakého těsta baklavu připravit?

Baklava se dělá s tzv. filo těsta, které v překladu znamená těsto listové. Od listového těsta, na které jsme zvyklí u nás, se však liší způsobem přípravy, který má vliv na výslednou konzistenci i vlastnosti těsta. Výroba domácího filo těsta je hodně náročná a navíc není možné dosáhnout stejného výsledku jako při strojové výrobě. Mnohem jednodušší je filo těsto koupit v některém z dobře vybavených supermarketů, případně v řeckém či arabském obchodě.

Recept na tureckou baklavu

Baklavu lze znát především z řecké a turecké kuchyně. V obou zemích se receptura liší v závislosti na jednotlivých oblastech, nicméně obecně lze říci, že pro přípravu turecké baklavy se používá sirup a pistácie, zatímco pro řeckou verzi je typický med a vlašské ořechy. Určitě však neuděláte chybu, když pistácie nahradíte vlašáky a namísto sirupu použijete med, výsledek bude i tak skvělý.

Suroviny

1 porce

Na sirup

Postup přípravy

  1. Začneme přípravou sirupu. Všechny ingredience dáme do hrnce a vaříme 15 minut, poté odstavíme a necháme zchladnout, aby sirup zhoustl.
  2. Máslo si rozpustíme a ořechy nasekáme. Menší pekáček nebo kruhovou formu vymažeme kouskem másla a filo těsto ořízneme tak, aby se nám do příslušné formy vešlo.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Do formy vložíme list filo těsta, potřeme ho rozpuštěným máslem a překryjeme dalším listem těsta. Takto pokračujeme, až máme ve formě celkem 10 listů.
  4. Desátý list posypeme 1/4 ořechů. Na ně postupně položíme dalších 5 listů těsta promazaných máslem. Na pátý list opět rozprostřeme 1/4 ořechů a takto pokračujeme. Výsledek má vypadat následovně: 10 listů těsta – ořechy – 5 listů těsta – ořechy – 5 listů těsta – ořechy – 5 listů těsta – ořechy – 10 listů těsta.
  5. Těsto ve formě nařežeme ostrým nožem, přičemž vytvoříme tvary dle libosti. Posypeme hrstí ořechů a pečeme zhruba 75 minut. Jakmile baklava na povrchu zhnědne, přikryjeme ji alobalem, aby se nespálila.
  6. Po upečení baklavu polijeme sirupem a necháme zchladnout.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na baklavu. Zkuste extra sladký turecký dezert plný ořechů