Menu
WomanOnly

Recept na bešamel. Naučte se základní omáčku každé kuchyně

Bešamelová omáčka je kouzelná. Máte ji uvařenou raz dva, můžete ji snadno změnit v jinou omáčku a ve své základní podobě vám poslouží k přípravě mnoha dalších pokrmů. Tak pokud nevíte, jak na ni, je nejvyšší čas to změnit.

Bešamel tvoří základ francouzské kuchyně, ale objevuje se i v italských či řeckých receptech. Sama o sobě se omáčka hodí k rybám, masu či zelenině, můžete jí zahustit krémové polévky, přidat k zapékaným jídlům, skvělá a nezbytná je do lasagní.

Snadno se variuje a mění v další omáčky. Dochutit ji můžete kořením, bylinkami, sýrem, ale i žampiony, rajčatovým pyré nebo mořskými plody. Můžete ji proměnit taky ve skvostnou hořčičnou omáčku. Nebojte se připravit bešamelu víc, v mrazáku vám vydrží až tři měsíce.

Základní recept na bešamel:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 500 m l mléka
  • 1 bobkový list
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Recept na lasagne z mletého masa. Dopřejte si doma trochu Itálie

Bešamelová omáčka postup:

1. Mléko a bobkový list dáme do hrnce, ohřejeme skoro až k bodu varu a poté ohříváme na středním plameni ještě pět minut. Necháme mírně vychladnout.

2. Mezitím si v druhém hrnci připravíme jíšku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a promícháme. Jakmile je jíška trochu orestovaná, odstavíme, přidáme mléko a vymícháme do jemné omáčky. Tu vrátíme na plotnu a pokračujeme v míchání, dokud nezhoustne. Míchání nepodceníme, jinak by se nám mohly vytvořit hrudky.

Tip: Pokud se nám hrudky vytvoří, omáčku zachráníme tím, že ji promixujeme nebo propasírujeme.

3. Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na bešamel. Naučte se základní omáčku každé kuchyně