Bešamelová omáčka je kouzelná. Máte ji uvařenou raz dva, můžete ji snadno změnit v jinou omáčku a ve své základní podobě vám poslouží k přípravě mnoha dalších pokrmů. Tak pokud nevíte, jak na ni, je nejvyšší čas to změnit.
Bešamel tvoří základ francouzské kuchyně, ale objevuje se i v italských či řeckých receptech. Sama o sobě se omáčka hodí k rybám, masu či zelenině, můžete jí zahustit krémové polévky, přidat k zapékaným jídlům, skvělá a nezbytná je do lasagní.
Snadno se variuje a mění v další omáčky. Dochutit ji můžete kořením, bylinkami, sýrem, ale i žampiony, rajčatovým pyré nebo mořskými plody. Můžete ji proměnit taky ve skvostnou hořčičnou omáčku. Nebojte se připravit bešamelu víc, v mrazáku vám vydrží až tři měsíce.
Základní recept na bešamel:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 m l mléka
- 1 bobkový list
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Recept na lasagne z mletého masa. Dopřejte si doma trochu Itálie
Bešamelová omáčka postup:
1. Mléko a bobkový list dáme do hrnce, ohřejeme skoro až k bodu varu a poté ohříváme na středním plameni ještě pět minut. Necháme mírně vychladnout.
2. Mezitím si v druhém hrnci připravíme jíšku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a promícháme. Jakmile je jíška trochu orestovaná, odstavíme, přidáme mléko a vymícháme do jemné omáčky. Tu vrátíme na plotnu a pokračujeme v míchání, dokud nezhoustne. Míchání nepodceníme, jinak by se nám mohly vytvořit hrudky.
Tip: Pokud se nám hrudky vytvoří, omáčku zachráníme tím, že ji promixujeme nebo propasírujeme.
3. Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.