Italská kuchyně nabízí nespočet výborných jídel, která se pro svou snadnou přípravu ujala i mezi hospodyňkami v naší domovině. Tentokrát si připravíme klasiku – boloňskou omáčku z rajčat a mletého masa.
Italové mají, co se gastronomie týče, bezpochyby co nabídnout. Ať už jsou to těstoviny, pizza, polévka minestrone nebo jejich sladké dobroty jako tiramisu či legendární italská zmrzlina. Některé z těchto pokrmů si užíváme jen na dovolených, do jiných se ale klidně můžeme pustit sami.
Boloňská omáčka patří rozhodně mezi ty jednodušší, jak na suroviny, tak na přípravu. Obojí se ovšem v receptech liší, přestože se polovina z nich vydává za ty jedinečné a správné. My vám pouze slíbíme, že vám ta naše bude chutnat.
Na 4 porce:
- 500 g mletého vepřového masa (může být i směs či hovězí)
- 1 střední cibule
- 1 větší mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 200 g loupaných rajčat
- 60 g rajčatového protlaku
- 150 ml červeného vína
- sůl, pepř
Recept na pizzu z kynutého těsta: Buďte doma jako v Itálii
Jak připravit špagety al dente? Pomohou vám zhubnout
Bologneská omáčka postup
1. Zeleninu oloupeme, případně oškrábeme a nakrájíme na menší kostičky. Na pánev s mírně rozehřátým olejem dáme nejprve mrkev, po třech minutách přidáme cibuli a celer. Osolíme a chvilku mícháme, dokud zelenina nezměkne.
2. Zvýšíme plamen a přidáme maso. Nejprve se bude dusit, až se šťáva vypaří, začne se opékat a bude mít tendenci se mírně připalovat. Chvilku ho ještě necháme a poté ho podlijeme vínem, které necháme odpařit.
3. Až se tak stane, přidáme loupaná rajčata a protlak, ochutíme pepřem a solí. Po pár minutách vlijeme do pánve zhruba 100 ml vody – omáčka by měla mít požadovanou konzistenci. Stáhneme plamen, pánev přikryjeme pokličkou a necháme v tomto stavu dvě hodiny. Občas omáčku zkontrolujeme a v případě nutnosti dolijeme vodu či zamícháme.
Tip: Místo vody můžeme na podlévání použít i vývar. Voda je časově i na přípravu méně náročná varianta.
4. Po dvou hodinách by měla být omáčka hotová. Podáváme s oblíbenými těstovinami, posypanou strouhaným parmazánem.