Pokud jste nikdy nezkoušeli bramborové knedlíky, možná si myslíte, že je to pořádná makačka. Stačí ale znát pár fíglů a hravě si s touto přílohou poradíte.
Aby se vám knedlíky opravdu povedly, použijte varný typ A. S přípravou také začněte už předchozí den, aby vám brambory vychladly a dostatečně oschly. Příprava pak bude snazší.
Knedlíky udělají nejvíc parády s nějakou další babiččinou dobrotou – pečenou kachnou, králíkem nebo moravským vrabcem. Nebojte se ale maso vynechat a osmažte knedlíky nakrájené na kostičky pouze s cibulkou.
Jak správně uvařit brambory? Vyznejte se v jejich druzích
Na 4 porce:
- 1 kg brambor
- 450 g dětské krupičky
- 1 vejce
- 1 lžíce solamylu
- 2 lžičky soli
Bramborové knedlíky od babičky postup:
1. První den si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den suché brambory oloupeme a nastrouháme – ideální je nastrouhat polovinu najemno a polovinu nahrubo. Do hrnce dáme vařit vodu s jednou lžičkou soli.
2. Nastrouhané brambory dáme na pracovní plochu, přdáme vejce, solamyl, zbytek soli a asi polovinu krupičky. Těsto ručně hněteme, když začne být kompaktní, přisypeme krupičku. Část jí ještě necháme stranou a přisypeme na závěr. Těsto rozdělíme na čtyři části a tvoříme z něj šišky o průměru asi 5 cm.
3. Šišky okamžitě po zpracování opatrně vložíme do vroucí vody. Vaříme asi dvacet minut, po chvilce knedlíky opatrně vařečkou odlepíme ode dna.
4. Ihned po uvaření dáme knedlíky do mísy se studenou vodou, vzápětí je vyndáme a necháme okapat. Po chvilce je propícháme na několika místech vidličkou. Krájíme nejlépe nití.
Tip: Ze stejného těsta lze vytvořit také plněné knedlíky. Dát do nich můžeme uzené maso stejně dobře jako třeba špenát.