Kdo přes léto negriluje, jako by nebyl. Na gril ale nemusíte dávat stále dokola pouze maso. Skvělou volbou jsou také brambory, které ocení nejen vegetariáni. Uvidíte sami.
Brambory připravené na grilu jsou velmi vděčné jídlo. Nepotřebujete na něj mnoho surovin, příprava je snadná a navíc nezabere příliš času. K dochucení lze použít běžnu grilovací směs, ale také oblíbené bylinky, což je vždycky lepší volba.
Grilované brambory mohou plnit klasickou roli přílohy, ale můžete je klidně povýšit na hlavní jídlo. Stačí jich udělat dvakrát tolik a připravit k nim jednoduchý dresink třeba z jogurtu a čerstvých bylinek.
Jak vyčistit gril tak, aby se skvěl čistotou
Na 4 porce:
- 500 g brambor
- 5-10 stroužků česneku
- čerstvé či sušené bylinky
- olej
- sůl
Brambory na grilu postup:
1. Celý proces urychlíme, pokud si brambory nejprve předvaříme, ale nutné to není. V každém případě brambory pořádně omyjeme, ale neloupeme, a nakrájíme je na měsíčky. Použít můžeme i malé brambůrky, které není třeba vůbec krájet.
Grilovaná zelenina nejen pro vegetariány, ochutnejte třeba grilovanou papriku s nivou
2. Brambory vložíme společně s celými stroužky česneku do alobalové misky a pokapeme je oblíbeným olejem. Pokud použijeme sušené bylinky (eventuelně koření), dáme je do misky k ostatním ingrediencím. Skvěle bude jídlo chutnat s rozmarýnem či tymiánem. Dle chuti dosolíme.
Jak na dokonalé gratinované brambory? Připravte je podle tradičního receptu
Tip: K bramborám můžeme přidat i další oblíbenou zeleninu jako cibuli, papriku či cuketu. Chutě se příjemně spojí.
3. Brambory grilujeme, dokud dostatečně nezměknou. Pokud chceme použít čerstvé bylinky, přidáme je až zhruba deset minut před koncem grilování.
4. K hotovým bramborám si vymačkáme ogrilované stroužky česneku. Jídlo můžeme podávat se zeleninou (čerstvou i grilovanou), masem či oblíbeným dipem.