Máte k brokolici už od dětství averzi? Zkuste ji překonat! Na vařenou brokolici je možná ještě čas, ale polévka z ní je výborná. Budete rádi, že jste jí dali druhou šanci.
10 důvodů, proč si pochutnávat na brokolici
- Brokolice působí blahodárně při artritidě, artróze i cukrovce.
- Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.
- Díky vápníku působí jako účinná prevence kostních poruch a přispívá ke zdravým zubům.
- Konzumace brokolice zlepšuje trávení a podporuje činnost metabolismu.
- Vysoké procento vody (90 %) a nízký obsah sacharidů dělá z brokolice ideální potravinu pro všechny, kteří se snaží zhubnout.
- Brokolice pomáhá v prevenci rakoviny plic.
- Díky vysokému obsahu železa pomáhá ženám vyrovnat ztráty tohoto minerálu v průběhu menstruace.
- Pravidelná konzumace brokolice urychluje obnovu sliznic.
- Brokolice podporuje srdeční činnost, ulevuje krevnímu oběhu a snižuje krevní tlak.
- Vysoké množství antioxidantů v těle pomáhá bojovat s volnými radikály a zpomalovat proces stárnutí.
Fantazii se meze nekladou
Krémové zeleninové polévky jsou malý zázrak. Můžete je připravit z různých druhů zeleniny a základní recept až na koření nemusíte příliš obměňovat. V základní podobě si vystačíte se zeleninou a vývarem, případně smetanou. Aby byla polévka krásně krémová, přizvěte k ruce také malého kuchyňského pomocníka – tyčový mixér.
Brokolicová polévka se smetanou
Postup přípravy
- Brokolici rozeberte na růžičky. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky.
- Na másle zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku.
- Přidejte brokolici, brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Poté stáhněte polévku z plotny a ponorným mixérem ji rozmixujte na krém. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a dejte ještě na 5 minut vařit.
- Podávejte samotné, s krutony nebo s čerstvým pečivem.
TIP: Pokud chcete, aby měla polévka výraznější chuť, můžete do ní přidat trochu prolisovaného česneku.
7 důvodů, proč jíst brokolici
2 tipy, jak připravit brokolici. Zapečená se sýrem nebo jako karbanátky
Krémová brokolicová polévka bez smetany
Ingredience na 4 porce:
- 1 brokolice
- 700 ml zeleninového vývaru
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 0,5 chilli papričky
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
Postup:
- Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájejte nadrobno.
- V hrnci zpěňte máslo a orestujte na něm cibulku.
- Přidejte brokolici, brambory a chvíli společně restujte.
- Zalijte horkým vývarem, osolte, opepřete a přidejte chilli podle chuti.
- Vařte, dokud není zelenina měkká.
- Nakonec polévku stáhněte z plotny a rozmixujte ji tyčovým mixérem do hladka.
- Podávejte s čerstvým pečivem.
Brokolicová polévka s nivou
Ingredience na 4 porce:
- 500 g mražené brokolice
- 650 ml zeleninového vývaru
- 3 jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 100 g nivy rozdrobené na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 0,5 nasekané chilli papričky
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- sůl
- pepř
Postup:
- Do hrnce nalijte olivový olej a zapněte střední plamen. Přidejte česnek a minutu opékejte.
- Poté přisypte jarní cibulku a smažte, dokud nezměkne.
- Přidejte k cibuli tymián, brokolici a opékejte minutu.
- Přilijte vývar, přisypte nivu a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném plamenu 5 minut.
- Polévku stáhněte z plotny a rozmixujte dohladka.
- Ohřejte, dochuťte ji pepřem, solí a chilli papričkou.
- Podávejte s krutony nebo s pečivem.
Brokolicová polévka s mrkví a celerem
Ingredience na 4 porce:
- 1 menší brokolice
- 1 velká mrkev na kostičky
- 1 cibule nadrobno nakrájená
- 1 malý celer na kostičky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 120 g čedaru
- 2 l zeleninového vývaru
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Na másle s olejem nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli.
- Přidejte mrkev, celer a minutu restujte.
- Nyní přidejte i brokolice rozdělenou na růžičky a zalijte vývarem.
- Vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Polovinu polévky rozmixujte a smíchejte s nerozmixovanou polévku.
- Ochuťte solí, pepřem a chilli.
- Při podávání posypte strouhaným sýrem.
Brokolicová polévka s hráškem
Ingredience na 4 porce:
- 1 brokolice včetně oloupaného košťálu
- 1 brambor
- 10 cm zelené části pórku
- hrst mraženého hrášku
- 100 ml sladké smetany
- máslo
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup:
- V hrnci rozehřejte máslo, vložte k němu na kolečka nakrájený pórek a lehce osmahněte.
- Přidejte také brambor nakrájený na kostičky, hrášek, brokolici rozebranou na růžičky a nakrájený košťál.
- Zalijte vodou, osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku.
- Vařte do změknutí zeleniny a poté rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
- Prohřejte a před podáváním zjemněte smetanou.
Veganská brokolicová polévka
Ingredience na 3 porce:
- 1 celá brokolice
- 3 středně velké brambory
- 1 cibule
- zeleninový vývar
- rostlinná smetana (rýžová, sójová nebo ovesná)
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
- Na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli.
- Jakmile cibule zezlátne, přidejte na růžičky pokrájenou brokolici a na kostičky nakrájené brambory.
- Zalijte vývarem, aby se zelenina celá ponořila. Přiklopte pokličkou a vařte do změknutí zeleniny.
- Poté polévku rozmixujte na hustý a hladký krém.
- Dochuťte solí a pepřem. Na zjemnění použijte libovolnou rostlinnou smetanu.
Brokolicová polévka s bramborem a květákem
Ingredience na 4 porce:
- 1 menší brokolice
- 3 středně velké brambory
- 1/3 hlavičky květáku
- 3 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- libeček
- petrželka
- pažitka
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Dejte je do hrnce, zalijte vývarem a přidejte také pár listů libečku a špetku mletého kmínu.
- Omyjte brokolici a květák, rozeberte je na růžičky a 5 minut před koncem vaření přidejte k bramborám.
- Nyní polévku osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a další koření dle chuti.
- Před podáváním zasypte petrželkou nebo pažitkou. Podávejte s pečivem.
Brokolicová polévka s krutony
Ingredience na 4 porce:
- 1 středně velká brokolice
- 2 řapíky celeru
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- olej
- houska, rohlík, veka nebo chléb na krutony
Postup:
- Do hrnce nalijte vývar a přidejte k němu na růžičky rozebranou brokolici a nakrájené řapíky celeru. Vařte do změknutí.
- Vše rozmixujte tyčovým mixérem, zahustěte moukou, přidejte sůl a pepř.
- Povařte a vmíchejte rozšlehané vejce.
- Na pánvi rozpalte olej a usmažte na něm pokrájené pečivo na malé kostičky.
Dobrou chuť!