Jedním z nejlepších letních jídel jsou palačinky, nebo lívance. Jsou snadné na přípravu a jsou hotové během půl hodinky. Navíc když je necháte vychladit v lednici, jsou i velmi osvěžující. Palačinky jsou ale samotné suché, proto si na ně namažte třeba vynikající domácí broskvový džem! Nevíte ale, jak ho máte udělat? Čtěte dál a dozvíte se jak na to!
Slaďoučké broskvové potěšení
Možná se budete divit, ale i broskvových džemů je několik druhů. Pokud tedy nechcete celou zimu jíst ten samý broskvový džem, udělejte si několik variant a střídejte je podle aktuální chuti, či nálady!
Recept na klasický broskvový džem
Ingredience:
- 2000 g broskví
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1000 g cukru-jemný krystal
- 2 x Gelfix extra (1 balení na 1000 g broskví)
Postup:
Broskve oloupeme, odpeckujeme a nakrájíme, na malé kousky do hrnce. Poté přidáme kyselinu citronovou a cukr a vše dobře promícháme. Následně dáme vařit, přičemž směs stále mícháme. Po chvíli nasypeme Gelfix a vaříme tak dlouho, až bude směs vazká. Nakonec hotový džem nalijeme do horkých, umytých skleniček, zavíčkujeme a otočené dnem vzhůru necháme tak hodinu odstát.
Recept na broskvový džem se skořicí
Ingredience:
- 1 kg broskví
- 1 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 2 lžíce skořice
- 2 lžíce rumu
- Gelfix Classic
Postup:
Broskve očistíme a sloupneme (pokud nejdou broskve sloupnout za syrova, spaříme je vařící vodou, necháme ve vodě 10 sekund stát a zchladíme studenou vodou – pak už by měly jít sloupnout lehce), vypeckujeme a nakrájíme na hodně malé kousky.
Dáme je do hrnce i se skořicí a kyselinou citrónovou, přivedeme k varu a vaříme 5-10 minut, až ovoce pustí šťávu. Pak odstavíme z ohně a přidáme Gelfix s 2 lžícemi cukru. Přivedeme opět k varu a přisypeme zbytek cukru. Vaříme 3 minuty.
Jam necháme chvíli zchladnout, a pak do něj zamícháme pálenku. Ihned plníme do suchých nahřátých sklenic, které otočíme dnem vzhůru.
Recept na broskvový džem s rebarborou
Ingredience:
- 1 kg broskví
- 300 g rebarbory
- 650 g cukru krupice
- 1 svitek skořice
- 3 kousky pomerančové kůry
- šťáva z jednoho pomeranče
- rum
Postup:
Broskve oloupejte, pokrájejte na půlky, vypeckujte a pak nakrájejte na kousky. Rebarboru nakrájejte na kolečka a vše dejte do většího hrnce. Zasypte cukrem, přidejte svitek skořice, pomerančovou kůru, šťávu a 100 ml vody a dejte na střední plamen.
Přiveďte k varu, 2–3 minuty povařte, plamen snižte a vařte 1,5 hodiny, aby se odpařila voda a směs zhoustla. Občas promíchejte. Z hotového džemu vyndejte skořici i pomerančovou kůru, naplňte sklenice, džem zakápněte rumem, zavíčkujte a na 5 minut otočte dnem vzhůru.