Sladké ovoce nám dozrává jedno po druhém, a tak bude zanedlouho čas broskví. Sladké šťavnaté ovoce je ovšem k dostání pouze v teplých letních měsících. V zimě se v obchodech objevuje zřídka a navíc je velmi drahé. Proto pokud máte tu možnost, udělejte si z přebytečného ovoce výborný domácí broskvový kompot!
Mějte za ušima, udělejte si vlastní kompot!
Recept na broskvový kompot by rozhodně neměl chybět ve vaší kuchařce a to hned z několika důvodů. V mrazivých měsících jistě doceníte vaší letní námahu a s chutí si pochutnáte na nakládaném ovoci. V broskvích je navíc obsaženo velké množství vitamínů, díky kterým v zimě nedostanete chřipku.
Začneme jednodušším, klasickým, ale zároveň léty prověřeným kompotem, který dozajista zachutná celé vaší rodině!
Recept: Klasický broskvový kompot
Ingredience:
- 3 kg zralých tvrdých broskví
- 1,5 l vody
- 500 g pískového cukru
- 1 lžička kyseliny citrónové
- 8 hvězdiček badyánu
Postup:
Svaříme vodu s cukrem. Broskve omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na půlky, vypeckujeme. Poté je ponoříme do studené vody, v níž jsme rozpustili kyselinu citrónovou. Půlky broskví narovnáme do čistých zavařovacích sklenic vždy řeznou stranou dolů a do každé z nich přidáme dvě hvězdičky badyánu.
Zalijeme teplým sirupem, asi 1,5 cm pod hrdlo sklenice a pevně uzavřeme víčkem. Sklenice s kompoty vložíme do hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 až 25 minut při teplotě 85°C.
Další, o něco zajímavější a luxusnější verzí zavařování broskví, je kompot s kořením. Broskve se tak stanou velmi chutným zákuskem.
Recept: Broskvový kompot s kořením
Ingredience:
- 3 kg broskví
- 1 ks celé skořice
- 5 ks hřebíčku
- 2 dl octu (8%)
- 1,5 l vody
- 1 kg cukru krystal
Postup:
Malé, ale zralé a tvrdé broskve umyjeme a necháme odkapat. Vodu, cukr, ocet, hřebíčky a skořici dobře povaříme. Nálev necháme vychladnout a broskve nacpeme do připravených sklenic, které zalijeme nálevem a uzavřeme.
Sklenice s broskvovým kompotem vložíme do zavařovacího hrnce s dírkovanou vložkou a sterilizujeme 10 minut od bodu varu nebo 25 minut při 85 °C. Kořeněný broskvový kompot necháme vychladnout v hrnci.