Menu
WomanOnly
Zavařování

Recept na broskvový kompot dvakrát jinak, pochutnejte si na domácí dobrotě

Sladké ovoce nám dozrává jedno po druhém, a tak bude zanedlouho čas broskví. Sladké šťavnaté ovoce je ovšem k dostání pouze v teplých letních měsících. V zimě se v obchodech objevuje zřídka a navíc je velmi drahé. Proto pokud máte tu možnost, udělejte si z přebytečného ovoce výborný domácí broskvový kompot!

Mějte za ušima, udělejte si vlastní kompot!

Recept na broskvový kompot by rozhodně neměl chybět ve vaší kuchařce a to hned z několika důvodů. V mrazivých měsících jistě doceníte vaší letní námahu a s chutí si pochutnáte na nakládaném ovoci. V broskvích je navíc obsaženo velké množství vitamínů, díky kterým v zimě nedostanete chřipku.

Začneme jednodušším, klasickým, ale zároveň léty prověřeným kompotem, který dozajista zachutná celé vaší rodině!

Recept: Klasický broskvový kompot

Ingredience:

  • 3 kg zralých tvrdých broskví
  • 1,5 l vody
  • 500 g pískového cukru
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  • 8 hvězdiček badyánu

Postup:

Svaříme vodu s cukrem. Broskve omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na půlky, vypeckujeme. Poté je ponoříme do studené vody, v níž jsme rozpustili kyselinu citrónovou. Půlky broskví narovnáme do čistých zavařovacích sklenic vždy řeznou stranou dolů a do každé z nich přidáme dvě hvězdičky badyánu.

Zalijeme teplým sirupem, asi 1,5 cm pod hrdlo sklenice a pevně uzavřeme víčkem. Sklenice s kompoty vložíme do hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 až 25 minut při teplotě 85°C.

Další, o něco zajímavější a luxusnější verzí zavařování broskví, je kompot s kořením. Broskve se tak stanou velmi chutným zákuskem.

Recept: Broskvový kompot s kořením

Ingredience:

  • 3 kg broskví
  • 1 ks celé skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 dl octu (8%)
  • 1,5 l vody
  • 1 kg cukru krystal

Postup:

Malé, ale zralé a tvrdé broskve umyjeme a necháme odkapat. Vodu, cukr, ocet, hřebíčky a skořici dobře povaříme. Nálev necháme vychladnout a broskve nacpeme do připravených sklenic, které zalijeme nálevem a uzavřeme.

Sklenice s broskvovým kompotem vložíme do zavařovacího hrnce s dírkovanou vložkou a sterilizujeme 10 minut od bodu varu nebo 25 minut při 85 °C. Kořeněný broskvový kompot necháme vychladnout v hrnci.

Ohodnoťte tento recept:
2,3
Právě čtete

Recept na broskvový kompot dvakrát jinak, pochutnejte si na domácí dobrotě