V pomazánkách hrají často hlavní roli sýr, česnek nebo vajíčko. Co ale vytvořit takovou, v níž bude základní ingrediencí zelenina? A klidně rovnou celer.
Vitaminy, minerály i vápník naleznete v kořenovém celeru. Tahle zelenina má spoustu pozitivních účinků – napomáhá detoxikaci, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, ulevuje od zácpy a působí jako afrodiziakum. To už je hned několik důvodů, proč si ho dát častěji než jednou za čas v polévce.
Pomazánku můžete zkusit také v dalších variantách – pikantní s větším množstvím česneku nebo chilli papričkou, masovou se salámem nebo pestrou s vajíčkem a kyselou okurkou. Pro zpestření můžete také přidat lžíci hořčice nebo nastrouhaný sýr.
Postup přípravy
1. Celer oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno. Průběžně pokapáváme citronovou šťávou, aby nezhnědl.
2. K celeru přidáme jogurt, pomazánkové máslo a majonézu. Česneku prolisujeme a také dáme do misky. Ochutíme solí a pepřem.
3. Vše důkladně smícháme a dáme alespoň na čtvrt hodiny uležet do lednice. Podáváme s oblíbeným pečivem.