Nedůvěřujete pečivu, které se prodává v supermarketech? Rády byste si připravily chléb doma, ale nemáte domácí pekárnu? Přesně pro Vás je tady recept na celozrnný špaldový chléb s ořechy. Je velmi jednoduchý, chutný a díky obsahu celozrnné mouky i zdravější.
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozmícháme s 2 - 3 lžícemi vlažné vody a zasypeme 2 lžícemi mouky. Takto připravenou směs necháme pracovat na teplém místě asi 15 minut a mezitím si připravíme ostatní ingredience.
- V míse smícháme mouku, sůl, oříšky a zbývající množství vody. Poté přidáme kvásek a následně těsto hněteme asi 10 minut. Přikryjeme jej utěrkou a necháme ho na teplém místě asi 45 minut kynout.
- Až tato doba uplyne, znovu těsto prohněteme a vložíme do formy na chlebíček. Opět necháme 45 minut kynout a následně vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme 15 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Po vytažení z trouby chléb potřeme studenou vodou a necháme vychladnout.