Cheescake je dezert, který získal popularitu bezpochyby především díky své jednoduchosti a nespočtu variant, kterými jej lze obměňovat. My vám přinášíme recept na ten klasický americký, ale i pozvánku na první ročník pražského festivalu cheescaků.
Klasický americký cheesecake
450 g smetanového sýru (lučina nebo philadelphia)
225 g mascarpone
200 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
4 velká vejce
2 žloutky
1 lžíce citronové šťávy a lžíce nastrouhané kůry
120 ml smetany ke šlehání
-
Na korpus: 180 g drcených máslových sušenek (třeba BeBe), 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 60 g rozpuštěného másla
1. Sušenky smícháme s cukrem, skořicí a máslem, aby se vše hezky spojilo v těsto, které pak vtlačíme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut.
2. Náplň připravíme tak, že ručním šlehačem promícháme smetanový sýr, mascarpone a oba cukry. Postupně vmícháme také vejce a žloutky. Nakonec přídáme citronovou šťávu, kůru a smetanu. Hotový krém nalijeme na právě upečený korpus.
3. Teplotu v troubě snížíme na 180 °C a cheesecake v ní pečeme asi 30 až 45 minut tak, aby byl na okrajích pevný a ve středu se ještě trochu chvěl.
Cheesecake jedli už antičtí Řekové
Úplně nejstarší doložená zmínka o cheesecaku pochází už z antického Řecka. Dřívější formy tohoto dortu se pochopitelně lišily od těch dnešních jak svou chutí, tak i konzistencí.
Typický cheesecake pochází ale z USA a k jeho přípravě se používá nezrající smetanový sýr.
Mimo americký kontinent se cheescake liší chutí podle toho, jaký druh sýru cukráři používají. Například v Itálii je to ricotta, v Německu, Polsku a Nizozemí zase quark. U nás je to často čerstvý sýr nahrazován tvarohem i přes to, že má velice odlišnou chuť.
První ročník pražského festivalu cheescaků
Ochutnávka cheescaků od pravých profesionálů i amatérských cukrářů čeká návštěvníky prvního pražského festivalu oblíbeného dortu v v pražské The Chemistry Gallery. Výrobci budou své umění nejen nabízet k mlsání, ale budou také také soutěžit o přízeň návštěvníků.