Citron je při pečení neocenitelný parťák. Co ho ale místo pár špetek kůry do těsta použít jako hlavní surovinu? Pak vykouzlíte šťavnatý a osvěžující dezert, který stojí za ochutnání.
Citronové řezy jsou díky své svěží chuti ideální do parných dnů, ale péct je můžete i přes zimu. V druhém případě k nim bude skvělý černý čaj, který nejen zahřeje, ale navíc se svou příjemně snoubí s mírnou kyselostí řezů.
Na první pohled obsahuje dezert velké množství cukru, to je z důvodu vyrovnání citronové kyselosti. Pokud však máte raději trochu pikantní a štiplavou chuť, klidně z množství použitého cukru část uberte.
Postup přípravy
- V míse utřeme máslo s cukrem. Poté přidáme zbylé ingredience na těsto, tedy mouku, vanilku a sůl. Vypracujeme hladké těsto a namačkáme (nebo vyválíme) ho na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme asi čtvrt hodiny.
- Rozpustíme si máslo a necháme chvilku vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. BIO citron zbavíme pecek, nakrájíme na menší kousky a spolu se šťávou a cukrem rozmixujeme. Přidáme máslo i zbylé suroviny a promícháme (ručně nebo znovu mixérem).
- Jakmile máme korpus hotový, vyndáme ho z trouby a teplotu v ní snížíme na 160 stupňů. Citronovou hmotu nalijeme na ještě teplý korpus a vrátíme do trouby asi na dvacet minut. Důležité je, aby upečená náplň byla pevná – podle toho taky poznáme, zda je už moučník hotový. Jakmile je, vyndáme ho z trouby a necháme ho úplně vychladnout – trpělivost se vyplatí. Skladujeme v chladu.