Jak na Nový rok, tak po celý rok. V tomto případdě to ovšem neznamená, že byste měli jíst čočkovou polévku celý rok. Ovšem konzumace čočky první den v roce by vám podle tradice měla zajistit dostatek peněz po zbytek roku.
Novoroční čočku si můžete samozřejmě připravit v různých podobách – klasicky vařenou nakyselo, zamíchanou do karbanátků nebo třeba v pomazánce. Polévka z ní má však několik výhod – je snadná, rychlá, v chladném dni zahřeje a navíc vás pomůže probrat po prohýřené noci.
Do polévky můžete různé druhy masa či uzeniny – zkusit můžete pikantní klobásu, anglickou slaninu i uzené maso. Pokud dáváte přednost vegetariánské verzi, klidně maso vynechejte.
Proč jíst čočku? Obsahuje 3 životně důležité živiny!
7 receptů z černé čočky beluga. Zkuste ji s řepou, mrkví či jako pomazánku!
Čočková polévka. Vychutnejte si sytou polévku na 7 způsobů
Na 4 porce čočkové polévky:
- 200 g čočky
- 200 g masa
- 70 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
Čočková polévka postup:
1. Pokud si vzpomeneme, čočku si den před vařením namočíme. Druhý den ji ve stejné vodě dáme vařit. V hrnci si z másla a mouky připravíme jíšku. Zředíme vodou. Jíšku přidáme do hrnce s čočkou, do které také dle potřeby můžeme přilít vodu.
2. Následně polévce dodáme chut. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Pokud chceme polévku částečně rozmixovat, nyní je ta pravá chvíle. Na závěr přidáme pokrájenou uzeninu či maso, ještě krátce povaříme a můžeme podávat.
Tip: Klobásu či uzené můžeme pro voňavější výsledek ještě před přidáním do polévky krátce osmahnout na pánvi.