Ať je horko, nebo zima, zmrzlina je vždycky prima. V létě si ji dáme nejradši venku do kornoutku, v chladných den upřednostníme tu doma v teple. Ale co na ni? Čokoládová poleva bude skvělá volba.
Zmrzlina, obzvlášť ta kvalitní, je skvělá, i když ji konzumujete rovnou z krabičky u televize. Nezaškodí ale si občas její konzumaci požitkářsky vylepšit. Polevou, oříšky, nastrouhanou čokoládou nebo kousky sušenek.
Čokoládová poleva je úžasně univerzální a hodí se snad ke každé zmrzlině – jak smetanové, tak ovocné. Přesto stojí za to, vyzkoušet i jiné polevy – co třeba karamelovou nebo jahodovou?
Recept na malinovou zmrzlinu: Vyzkoušejte zdravé letní osvěžení
Na 4 porce:
250 ml smetany ke šlehání
4 lžíce másla
70 g třtinového cukru
40 g sirupu nebo medu
220 g hořké čokolády
2 lžíce kakaa
Čokoládová poleva na čokoládu postup:
1. Čokoládu si nasekáme na větší kousky. Smetanu, máslo, cukr a sirup (může jít o tzv. Golden syrup, použít ale můžeme i javorový sirup, agávový sirup či med) dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.
2. Poté snížíme plamen, přidáme čokoládu i kakao a mícháme, dokud se vše nerozpustí a nevznikne nám jednotná a hladká hmota.
Tip: Pokud máme raději méně sladkou čokoládu, nepoužijeme klasickou čokoládu na vaření, ale nějakou s větším podílem kakaa.
3. Polevu necháme chvilku zchladnout a můžeme s ní polévat zmrzlinu.