Cordon bleu, popř. nesprávně Gordon bleu či Gordon blue, je telecí řízek se šunkou a sýrem. Recept na Cordon bleu pochází z Francie, oblíbený je však v mnoha dalších evropských státech. Podívejte se, jak tento plněný řízek připravit.
Tradiční recepty na Cordon bleu obsahují telecí maso, které se však někdy nahrazuje kuřecím či vepřovým. Do masa se zabalí šunka a sýr a následně se vše obalí v trojobalu a usmaží. Pokud jde o druh sýra, můžete použít třeba Ementál, Goudu či sýr s modrou plísní.
Vhodnou přílohou ke Cordon bleu jsou vařené brambory či bramborová kaše. Vyzkoušet lze například také bramborovo-batátové pyré.
Postup přípravy
- Řízky očistíme a podélně překrojíme. Získáme tedy osm kusů masa.
- Maso osolíme a rozklepeme paličkou. Čtyři plátky poklademe plátkem šunky, sýra a přikryjeme je zbylými plátky masa. Kraje přitlačíme, popřípadě přiklepeme paličkou k sobě.
- Poté řízky obalujeme jako klasický řízek – nejdřív mouka, poté vejce, nakonec strouhanka. Trojobal k masu dobře přitiskneme (hlavně na krajích), aby při smažení nevytekl sýr.
- Smažíme v rozehřátém oleji s máslem cca tři až pět minut z každé strany. Po usmažení řízky klademe na ubrousek či papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
- Před servírováním maso překrojíme napůl. Podáváme například s vařenými brambory.