Vdolky jsou nenahraditelná sladká lahůdka. Můžete je uvařit jako hlavní jídlo nebo je podávat jako dezert. Spokojení strávníci jsou každopádně zaručeni v obou případech.
Jaká je vaše vzpomínka na bavorské vdolečky? Jsou s láskou pečené od babičky? Nebo ty slaďoučké ze školní jídelny? Nebo s úsměvem prodávané v místní pekárně? Ať tak či onak, dobrá zpráva je, že teď už nemusíte jen vzpomínat.
Vdolky můžete zdobit podle svého gusta. Asi nejběžnější verze je s povidly a tvarohem. Použít ale můžete i marmeládu, kokos či šlehačku.
Postup přípravy
- Celý postup začneme přípravou kvásku. Droždí si rozdrobíme, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka i prosáté mouky. Promícháme. Necháme pár minut na teplém místě odstát.
- Rozpustíme si máslo a nastrouháme citronovou kůru, množství je na vlastním uvážení. Ke zbylé mouce přidáme vejce, cukr, mléko, sůl, kůru z citronu a mírně zchladlé máslo. Promícháme. Poté přidáme kvásek a znovu promícháme. Hotové těsto necháme vykynout a zdvojnásobit svůj objem.
- Vykynuté těsto si rozválíme na silnější plát, z nějž vykrojíme kolečka. Ta necháme ještě jednou vykynout. Tip: Do každého kolečka můžeme udělat menší, poměrně mělký důlek, do kterého se pak schová část zdobení. Vdolky se díky tomu lépe konzumují.
- V hlubší pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje. Vdolky smažíme z obou stran dozlatova. Poté vyndáme na kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Zdobíme dle libosti.