Menu
WomanOnly
Recepty na sladké Snadné

Recept na domácí bavorské vdolky. Ocení je nejen ti nejmenší

Kristýna Motlová

Kristýna Motlová

Doba přípravy: 2 hod

Vdolky jsou nenahraditelná sladká lahůdka. Můžete je uvařit jako hlavní jídlo nebo je podávat jako dezert. Spokojení strávníci jsou každopádně zaručeni v obou případech.

Jaká je vaše vzpomínka na bavorské vdolečky? Jsou s láskou pečené od babičky? Nebo ty slaďoučké ze školní jídelny? Nebo s úsměvem prodávané v místní pekárně? Ať tak či onak, dobrá zpráva je, že teď už nemusíte jen vzpomínat.

Vdolky můžete zdobit podle svého gusta. Asi nejběžnější verze je s povidly a tvarohem. Použít ale můžete i marmeládu, kokos či šlehačku.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Celý postup začneme přípravou kvásku. Droždí si rozdrobíme, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka i prosáté mouky. Promícháme. Necháme pár minut na teplém místě odstát.
  2. Rozpustíme si máslo a nastrouháme citronovou kůru, množství je na vlastním uvážení. Ke zbylé mouce přidáme vejce, cukr, mléko, sůl, kůru z citronu a mírně zchladlé máslo. Promícháme. Poté přidáme kvásek a znovu promícháme. Hotové těsto necháme vykynout a zdvojnásobit svůj objem.
  3. Vykynuté těsto si rozválíme na silnější plát, z nějž vykrojíme kolečka. Ta necháme ještě jednou vykynout. Tip: Do každého kolečka můžeme udělat menší, poměrně mělký důlek, do kterého se pak schová část zdobení. Vdolky se díky tomu lépe konzumují.
  4. V hlubší pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje. Vdolky smažíme z obou stran dozlatova. Poté vyndáme na kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Zdobíme dle libosti.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na domácí bavorské vdolky. Ocení je nejen ti nejmenší