Nemáte důvěru ke kupovaným výrobkům nebo jste se rozhodly upéct oblíbený koláč a zjistily jste, že vám doma chybí droždí? Pro oba případy nabízíme jednoduché řešení – vyrobte si ho samy! Výsledek opravdu funguje a příprava vám nezabere příliš času.
Všechny potřebné ingredience máte určitě všichni doma, takže nebude problém si vyrobit vlastní droždí. Pokud nějaké zbyde, je možné ho zamrazit na horší časy. Jaký je tedy postup?
Jak funguje prášek do pečiva a jak jej nahradit
Postup přípravy
- Brambory uvařte do měkka. Oloupejte, prolisujte a přidejte tolik vody, aby z nich byla hustá kaše. Do ní přimíchejte cukr rozpuštěný v malém množství vody – při jeho rozpouštění by měl vzniknout jakýsi cukrový sirup.
- Vše dejte vykynout na teplé místo. Během kynutí přidejte 2 lžíce piva a dobře zamíchejte. Nechte kynout dalších 24 hodin a kvasnice jsou hotové.
Proč jíst droždí? Je výborné nejen do pečení
Jak množit kvasnice
Pokud sice kvasnice doma máte, ale není jich mnoho, můžete použít tento recept na jejich rozmnožení, abyste nemusely utíkat do obchodu:
Ingredience:
- 60 g cukru
- 60 g mouky
- kvasnice, které máte k dispozici
- 500 g uvařených a prolisovaných brambor
Jak se dělá kvásek. Domácí chleba ve 4 krocích
Cukr, mouku a kvasnice promíchejte s bramborami. Směs natlačte do porcelánové nádoby, nechte 2 hodiny na teplém místě a pak uchovejte v temnu a chladnu. Používat je můžete až za 3 – 4 dny a to tak, že na jeden kilogram mouky stačí polévková lžíce domácích kvasnic. Z poslední lžíce kvasnic, která zbyde, si můžete vyrobit novou zásobu.