Kopřivový sirup je nejen velmi chutný, ale má také řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Kopřiva obsahuje vitamín C, třísloviny, hořčík, draslík, vápník a železo a v lidovém léčitelství se užívá především k mírnění zánětů a při problémech s cévním systémem. Na sirup sbírejte kopřivy, které rostou v dostatečné vzdálenosti od silnice nebo rostlin, jež se hnojí chemickými hnojivy. Nejvíce zdraví prospěšných látek je obsaženo v mladých výhoncích, proto se na kopřivy vydejte ideálně během dubna.
Postup přípravy
Vodu přivedeme k varu. Přidáme cukr a nastrouhanou kůru z citronů a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.
Přidáme opláchnuté kopřivy a kyselinu citronovou, přikryjeme a dáme do lednice, kde směs necháme týden odpočívat. Alespoň jednou denně promícháme.
- Nakonec sirup přecedíme do čistých skleněných lahví nebo sklenic. Skladujeme na chladném a temném místě.