Rádi si pochutnáváte na müsli, ale kupovanému se raději vyhýbáte kvůli vysokému obsahu cukru? Připravte si křupavou pochoutku sami. Zabere to jen pár minut a vy získáte jistotu, že vaše müsli obsahuje jen ty nejlepší ingredience.
Dopřejte si müsli bez cukru a ztužených tuků
Klasické müsli, které seženete v obchodech, bývá plné přidaného cukru, ztužených rostlinných tuků a konzervantů. Taková snídaně tělu rozhodně neprospěje. Naopak může mít neblahé následky ve formě nadváhy, diabetu a vyššího cholesterolu. Müsli vyrobené v domácích podmínkách je podstatně zdravější a příjemným bonusem je jeho nižší cena.
6 důvodů, proč jíst ovesné vločky
Základ kvalitního müsli? Vločky
Müsli domácí by mělo v základu obsahovat ovesné vločky (klasické či bezlepkové). Ty obsahují spoustu vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Ukrývají v sobě ale také vápník, železo a vitaminy skupiny B. Sáhnout můžete i po vločkách pohankových, ječných, rýžových nebo třeba jáhlových, které jsou také výborným zdrojem vlákniny a dalších cenných látek.
Přidejte ořechy, semínka nebo ovoce
Do müsli můžete přidat různé druhy oříšků, které obsahují zdraví prospěšné tuky a minerální látky. Mezi nejoblíbenější ořechy v müsli směsích patří vlašské, para, lískové a pekanové oříšky. Skvěle chutnají i mandle a kokosové plátky. K oříškům je možné přidat i chia, slunečnicová nebo dýňová semínka. Dále můžete použít sušené ovoce, jako jsou brusinky, datle, fíky, rozinky, meruňky apod. Pokud chcete ušetřit na cukru i kaloriích, sáhněte raději po lyofilizovaném ovoci, které se suší mrazem bez přidání dalšího cukru.
Další chuť navíc
Chcete-li si müsli trochu přisladit, zvolte kokosový cukr, med, melasu nebo třeba rýžový či datlový sirup. Na závěr si podle chuti můžete do müsli přidat ještě skořici, pravou vanilku, hoblinky čokolády nebo třeba drcené kakaové boby.
Recept na domácí bezlepkové müsli
Postup přípravy
- Veškeré vločky, burisony, oříšky a semínka smíchejte v misce.
- Přidejte také cukr, skořici, med i džus a společně promíchejte.
- Směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia asi 20 minut.
- V průběhu pečení občas směs promíchejte, aby se propekla rovnoměrně.
Jaké vločky jsou nejlepší? Porovnali jsme ovesné, žitné i pohankové
Müsli čokoládové z ovesných vloček
Ingredience:
- 0,5 kg ovesných vloček
- 2 lžíce kokosového cukru
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
- 50 g drcených vlašských ořechů
- 50 g drcených lískových oříšků
- 70 g strouhaného kokosu
- 100 g kvalitní hořké čokolády
Postup:
- Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.
- Smíchejte ovesné vločky s medem, cukrem a máslem a nasypte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 15 – 20 minut do lehkého zezlátnutí.
- Po pár minutách plech vyndejte a přidejte k müsli i oříšky a pečte dalších 10 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte pár minut zchladnout.
- Ve chvíli, kdy müsli už není tak horké, k němu přimíchejte na menší kousky pokrájenou hořkou čokoládu.