Výhoda domácí tatarky spočívá v tom, že přesně víte, co obsahuje. Tedy alespoň v případě, že ji uděláte z domácí majonézy. Tatarku lze samozřejmě připravit i z majolky kupované, v takovém případě vám ale nikdo nezaručí, že bude bez zbytečné chemie – stabilizátorů, barviv, zahušťovadel a podobně. Doporučujeme proto zvolit první možnost a domácí tatarku připravit pěkně od základů. S tím správným vybavením budete mít za 10 minut hotovo.
Recept na domácí tatarku z domácí majonézy
Domácí tatarskou omáčku lze vyrobit buď ručně, nebo s použitím mixéru. Pokud vsadíte na mixér, budete mít hotovo během kratičké chvilky.
Recept na tatarku můžete různě obměňovat. Například přidáním vinného octa nebo citronové šťávy tatarce dodáte větší říz, přidáním sušených bylinek zase zajímavější chuť.
Postup přípravy
- Všechny suroviny si předem vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
- Začneme přípravou majonézy. Do mixéru dáme žloutek, hořčici, špetku soli a mixujeme. Zároveň tenkým pramínkem přiléváme olej. Pokud majonézu připravujeme ručně, dáme žloutek, hořčici a sůl do mísy a šleháme metličkou, přičemž po kapkách přiléváme olej. Je důležité olej vždy pořádně zašlehat a až poté přidat další kapku. Jakmile majonéza zhoustne, můžeme olej přilévat o něco rychleji. Jestliže je majonéza příliš řídká, vmícháme více oleje a pokračujeme ve šlehání.
- Hotovu majonézu dochutíme solí a vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a kyselé okurky, čímž nám vznikne tatarská omáčka. Uchováváme v chladu.