Vanilka je úžasně voňavé koření, které má své místo v řadě receptů. Použít můžete přímo semínka z lusků, vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr. Ten si můžete snadno vyrobit i doma.
Domácí vanilkový cukr je dobrá volba. Ten kupovaný totiž zpravidla pravou vanilku vůbec neobsahuje, nachází se v něm pouze aroma. Domácí příprava vás navíc nevyjde příliš draho.
Použití je velice pestré a zdaleka nejde jen o vánoční cukroví. Připravovat ho tedy můžete po celý rok. Hodí se do téměř jakéhokoliv moučníku a v hezké skleničce ho můžete i darovat – třeba kamarádce, která moc ráda peče, ale vanilkový cukr kupuje v obchodě.
Suroviny
1 porce
Postup přípravy
Z lusků si odkrojíme tvrdé konce. Každý lusk poté nakrájíme na 6-8 kousků. Dáme do mixéru společně s cukrem a pořádně rozmixujeme. Tip: Místo běžného cukru lze použít i cukr třtinový, vyrobit můžeme klidně oba a poté jejich chuť porovnat.
Pokud chceme mít cukr krásně jemný, prosijeme výslednou směs a zbavíme ji tak větších kousků. Pokud bychom naopak chtěli hrubší cukr, je možné mixovat lusky jen s částí cukru a zbývající nedrcený pak ke směsi přidat.
Rozmixovaný a případně prosátý cukr dáme do dózy. Po uležení bude ještě voňavější, ale používat ho můžeme hned. Skvělý bude třeba na obalení vanilkových rohlíčků.