Dršťky zrovna nelákají na první pohled, ale kdo našel odvahu je zkusit, už na ně nedá dopustit. Nejlepší jsou v oblíbené české polévce, v níž hrají hlavní roli.
Co to vlastně dršťky jsou? Ve zkratce jde o žaludky, nejčastěji hovězí. To možná nezní příliš lákavě, ale obliba dršťkové polévky naznačuje, že tato surovina lidem rozhodně chutná. A zdaleka ne jen mužům.
K přípravě dršťkové polévky je třeba dršťky nejprve několikrát přeprat ve vodě, poté nakrájet na nudličky a vařit čtvrt hodiny. Pak se voda vylije, vymění za novou a opět přivede k varu. Proces se opakuje minimálně třikrát, při posledním vaření se voda osolí a dršťky uvaří doměkka. Lze použít také předvařené dršťky, které stačí propláchnout a uvařit ve slané vodě.
6 nejvíc neoblíbených jídel aneb co jen tak nedáme do pusy
Na 4 porce:
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké papriky
- 1,5 l vývaru (může být zeleninový i masový)
- 500 g vařených hovězích drštěk
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
- ½ lžičky drceného kmínu
- sůl, pepř
Dršťková polévka postup:
1. Rozpustíme sádlo, zpěníme na něm cibulku nakrájenou nadrobno a zasypeme ji moukou. Až se směs promění ve světlou jíšku, přimícháme sladkou papriku. Zalijeme vývarem, rozmícháme a vaříme dvacet pět minut.
2. Poté přidáme vařené dršťky, prolisovaný česnek a koření. Pokračujeme ve vaření ještě deset minut, následně můžeme podávat.
Tip: S ničím nechutná polévka tak dobře jako s běžným chlebem či rohlíkem.