Začíná sezóna dýní, a tak by byla škoda tuto chutnou surovinu nevyužít. Z dýní jen stěží připravíte něco chutnější než dýňovou polévku. Tak se do ní rovnou pusťme.
Recepty na dýňovou polévku lze rozdělit do dvou kategorií – buď můžete zeleninu předpéct v troubě, nebo tento krok přeskočit. My tentokrát budeme šetřit čas a syrovou dýni přidáme rovnou do hrnce.
Když už na to jdeme jednoduše, sáhli jsme navíc po nejjednodušším receptu, který jde všelijak obměňovat. Zkuste přidat zázvor, čili nebo kokosové mléko. A nebo udělejte polévku jen tak, i v téhle podobě je úžasná.
Postup přípravy
- Dýni oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na větší kostky. Na zpěněném másle osmahneme nadrobno nasekanou cibuli. Po chvilce přidáme dýni a zalijeme vývarem. Povaříme asi dvacet minut, dokud dýně nezměkne.
- Poté polévku tyčovým mixérem vymixujeme do krémové konzistence. Osolíme, opepříme, vrátíme na sporák a přidáme smetanu. Necháme ještě chvilku zlehka vařit a poté vypneme.
- Polévka nejlépe chutná podávaná s nasucho praženými dýňovými semínky a zakápnutá dýňovým olejem.
Tip: Pokud nejsme vegetariáni, můžeme si na pánvičce osmahnout na kostičky nakrájenou slaninu, tu dát na dno misek a poté ji polévkou zalít. Dýňová polévka rázem získá nový rozměr.