Čekáte večer návštěvu a nemáte žádné pochoutky na zobání k vínu? Nevadí, poradíme vám, jak snadno a rychle připravit z dostupných surovin italský chléb focaccia.
Italský chléb focaccia sloužil dříve jako chléb pro chudé. Dnes už ho však servírují v mnoha restauracích buď jako přílohu k jídlu, a nebo právě jako občerstvení k vínu. Recept je velmi jednoduchý, takže ho zvládnete i vy.
Postup přípravy
- V míse smícháme vlažnou vodu s droždím a postupně přisypáváme mouku. Důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Mísu i s těstem přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout na cca 45 minut.
- Z vykynutého těsta pak vytvoříme dvě placky. Ty pokapeme olejem a posypeme solí. A kdo má v lednici zrovna olivy, může jimi na ozdobení focacciu posypat.
- Placku poté prohněteme prsty, aby se spojily všechny ingredience.
- Dáme na plech a pečeme 10-12 minut na 250 °C.
Tip: Nakrájenou focacciu můžeme namáčet v olivovém oleji. Tak lépe vynikne její chuť.