Při přípravě dokonalých dezertů se vyplatí inspirovat se u Francouzů. Vědí, že sladká tečka je nejlepším zakončením dobrého oběda. Připravte si i vy proslulou čokoládovou pěnu.
Čokoládová pěna (Mousse au chocolat) je jedním z nejpopulárnějších čokoládových dezertů na světě. Jemná a nadýchaná čokoládová pochoutka je přímo explozí blaha pro chuťové pohárky.
Postup přípravy
- Čokoládu nalámeme do mísy a položíme na hrnec, ve kterém se velmi pozvolna vaří voda. Nad párou čokoládu za stálého míchání rozpustíme. Poté sejmeme se sporáku a vmícháme máslo. Směs necháme trochu vychladnout.
- V další míse z bílků a špetky soli ušleháme šlehačem jemný sníh. Přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáme sníh hezky tuhý. Vmícháme do něj připravenou teplou čokoládu.
- Ze smetany a semínek vanilkového lusku ušleháme šlehačku, jejíž polovinu přidáme do čokoládové směsi.
- Hotovou pěnu rozdělíme do 4 sklenic a uložíme nejméně na 2 hodiny do ledničky. Před servírováním zdobíme zbylou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami. Hoblinky nejlépe vyrobíme za použití hrubého struhadla. Hoblinky aplikujte např. lžičkou. V rukou se rozpouští.
Pro skvělý výsledek: Sníh je dokonale tuhý, když se na metle šlehače utvoří pevné špičky. Čokoládové hoblinky nám půjdou lépe od ruky, když tabulku čokolády před přípravou vložíme na pár minut do mrazáku.