Pokud chcete Vánoce z hlediska gastronomie dotáhnout do dokonalosti, máme pro vás recept na tradiční české postní jídlo, kterým jsou smažení hlemýždi s kaviérovou remuládou.
Na 10 porcí budeme potřebovat:
- 800 g Hlemýždi (konzerva)
- 60 g Hladká mouka
- 1,5 ks Vejce
- 250 g Strouhanka
- 120 ml Olej na smažení
- 200 g Majonéza
- 50 g Nakládaná okurka
- 30 g Kaviár (šnečí, černý, červený)
- 10 g Pažitky
- 1 ks Vejce
- 100 ml Bílé víno
- Worchester
- 10 g Petrželová nať nebo rukola (na dozdobení)
Postup:
Vejce uvaříme na tvrdo. Hlemýždě necháme odkapat a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Usmažíme v oleji do zlatova a necháme přebytečný tuk odsát na kuchyňském papíru. Pro remuládu smícháme majonézu s drobně posekanou okurkou, kaviárem, jemně nasekanou pažitkou a stejně pokrájeným vařeným vejcem. Dochutíme bílým vínem, citrónovou šťávou, případně trochou worchesterské omáčky. Hlemýždě podáváme tradičně s bílým chlebem, podložíme rukolou nebo petrželovou natí a doplníme remuládou.