Máte rádi chuť hořčice? V tom případě je tato omáčka to pravé pro vás. Hořčičná omáčka se smetanou je nejen vynikající, ale také univerzální – podávat ji můžete k jakémukoliv masu i příloze. Podívejte se, jak ji připravit.
Jak již bylo řečeno, hořčičná omáčka skvěle doplní jakýkoliv druh masa. Lze ji podávat s pečeným vepřovým, karbanátky i přírodními kuřecími řízky. To samé platí i pro přílohy. Hodí se jak ke knedlíkům nebo těstovinám, tak například k pečeným bramborům.
TIP: V receptu na hořčičnou omáčku uvádíme vývar. Můžete použít jak zeleninový, tak hovězí či kuřecí vývar. Určitě je možné vývar nahradit vodou, počítejte však s tím, že omáčka může být trochu mdlá. Doporučujeme proto přidat o jednu lžíci hořčice navíc.
Postup přípravy
- V hrnci či hluboké pánvi rozehřejeme máslo se lžičkou oleje. Díky oleji se máslo nebude připalovat. Přidáme cibuli a pozvolna ji opečeme doměkka.
- Přisypeme hladkou mouku a dobře promícháme, aby vznikla jíška. Následně přilijeme studený vývar nebo vodu, osolíme a opepříme. Za občasného míchání přivedeme k varu.
- Vmícháme hořčici a necháme pár minut vařit.
- Poté přilijeme smetanu. Pozor – u smetany s nižším procentem tuku hrozí, že se po přidání do horké omáčky srazí. Vhodnější je proto smetana plnotučná. Případně smetanu nejprve promícháme s lžící horkého základu na omáčku, abychom předešli teplotnímu šoku.
- Omáčku ještě chvilku povaříme. Nakonec ji v případě potřeby dochutíme solí a pepřem.