Ke klasickým českým omáčkám neexistuje lepší příloha než houskový knedlík. Jeho tradiční příprava může být náročná, ale lze si ji i usnadnit, aby se výsledné dílo s jistotou podařilo.
Náš knedlíkový recept je ideální pro kuchařky, které si ještě netroufnou na kynuté těsto. Houskové knedlíky totiž můžete připravit i bez kvasnic. Prášek do pečiva udělá práci za ně a výsledek bude neméně chutný.
Na tomto receptu takřka není co zkazit a je sázkou na jistotu. Důležité je vnímat konzistenci těsta a podle potřeby přidat mléko nebo naopak mouku. Také nezapomeňte dát vařit vodu s předstihem, aby na ni připravené knedlíky nemusely čekat.
Recept na karlovarský knedlík ve fólii
Postup přípravy
- Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva a solí. Pečivo si nakrájíme na kostičky a přidáme k mouce. Tip: Bílou mouku můžeme částečně nahradit celozrnnou, podobně pečivo můžeme zkusit netradiční, třeba žitné.
- Vejce rozkvedláme a přidáme do misky, přilijeme i mléko. Ručně promícháme a zpracujeme.
- Jakmile vytvoříme směs držící pohromadě, vyndáme ji z misky a důkladně zpracujeme ještě na pracovní ploše.
- Středně tuhé těsto, které by nemělo příliš lepit (pokud lepí, přisypeme trochu mouky), rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme váleček. Ihned dáme vařit do osolené vroucí vody asi na dvacet minut.