Při jedení hraběnčina koláče si budete opravdu připadat jako hraběnka. Ta lehkost a jemná chuť, doplněná o šťavnatá jablka. Kde jinde něco takového ochutnat než na zámku? No, třeba ve vaší kuchyni.
Díky jablkům a bílkovému sněhu je koláč úžasně nadýchaný a bude se vám rozplývat na jazyku. Jde o ideální moučník na neděli – pro rodinu i návštěvu, co zbyde poslouží na pondělní snídani jako skvělý začátek nového týdne.
Pro oživení můžete vrch koláče posypat plátky mandlí nebo nasekanými vlašskými ořechy. Lze vyzkoušet také kakaovou verzi. Pokud si na ni netroufnete, přidejte kakao jen do vrchní části těsta.
9 důvodů, proč budete jíst jablka každý den
Na 1 středně velký plech:
500 g jablek
5 vajec
250 g másla
2 lžíce mléka
70 g cukru
1 vanilkový cukr
400 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
100 g moučkového cukru
Hraběnčin koláč s jablky postup:
1. Středně velký plech si vymažeme a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Bílky a žloutky oddělíme.
2. Žloutky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhaným máslem a mlékem. Do těsta vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto. Asi třetinu z něj dáme odležet do mrazáku.
Recept na rychlý koláč na plech. Osvěžující tvarohové pokušení vás dostane
3. Zbylé těsto natlačíme na plech (můžeme ho také rozválet a pak na plech přesunout) a dáme na něj nastrouhaná jablka.
Tip: Jablka můžeme posypat vanilkovým a/nebo skořicovým cukrem. Pokud to nechceme s cukrem přehánět, je možné sáhnout jen po skořici.
4. Z bílků ušleháme sníh, po lžících přidáváme moučkový cukr a ve šlehání pokračujeme, dokud sníh není opravdu pevný. Poté sněhem potřeme jablka. Navrch nahrubo nastrouháme zbytek těsta z mrazáku.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova, tj. zhruba půl hodiny.