Řadíte ve své mysli panna cottu mezi složitější dezerty, které si raději dáte v restauraci, než byste se do nich sama pustila? Chyba! Tahle smetanová pochoutka je neskutečně rychlá a jednoduchá.
Panna cotta je takový malý zázrak. Zázrak vytvořený z hrstky surovin za pár minut. Tahle italská dobrota má snad jedinou nevýhodu – musíte několik hodin počkat, než ztuhne.
Dezert se zpravidla doplňuje ovocem. Použít můžete čerstvé nebo z něj udělejte rozvar, který nalijete na už ztuhlou panna cottu, klidně až během podávání. Ideální pro toto použití jsou jahody, maliny nebo jakékoliv lesní ovoce. Zkusit můžete i verzi s karamelem.
Postup přípravy
- Želatinu si namočíme podle návodu na obalu. Polovinu smetany společně s cukrem přivedeme v hrnci za občasného důkladného míchání k varu. Stáhneme z plotny a necháme mírně vychladnout.
- Ke smetaně poté přidáme vyždímanou želatinu, a až se rozpustí, směs přecedíme přes sítko. Zbylou smetanu si vyšleháme, stačí do polotuha. Obě smetany smícháme.
- Připravenou hmotou plníme skleničky, skleněné nebo plastové mističky či pohárky. Necháme alespoň 6 hodin v lednici, ideálně přes noc. Dozdobíme dle gusta.