Hrstková polévka je klasika, která neomrzí. A to především díky tomu, že ingredience použité pro její přípravu lze různě obměňovat. Níže uvedený recept tedy považujte jen za jednu z možností, jak hrstkovou polévku připravit.
Staročeská hrstková polévka je v podstatě polévka z luštěnin, kořenové zeleniny a trošky koření. Můžete ji připravit z fazolí, čočky, cizrny a dokonce i hrachu, vždy však myslete na to, že různé druhy luštěnin potřebují různou dobu namáčení, popřípadě vaření. Ta je v tomto případě jediným kritériem, kterým byste se při výběru ingrediencí měli řídit. Práci si můžete usnadnit tím, že koupíte směs na hrstkovou polévku v sáčku, která obsahuje různé kombinace luštěnin.
Název hrstková tato polévka nese proto, že od každého druhu luštěnin či obilovin se přidává zhruba hrst (či dvě). Recept na hrstkovou polévku tedy nechává velký prostor fantazii, pokud jde o použité suroviny i jejich množství.
Postup přípravy
- Kroupy, čočku a fazole dobře propláchneme, namočíme do studené vody a dáme na zhruba 12 hodin do lednice. Druhý den vodu slijeme a luštěniny i kroupy propláchneme v čisté vodě.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme restovat na rozehřáté máslo s kapkou oleje. Až změkne, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel, zasypeme solí a restujeme asi 3 minuty. Poté přidáme nadrobno nakrájený česnek a kmín a necháme opékat ještě asi minutu.
- Přilijeme 1,5 litru vody nebo vývaru a přidáme luštěniny s kroupami. Osolíme a necháme vařit do změknutí všech ingrediencí (45 až 60 minut). Na závěr hrstkovou polévku dochutíme sušenou majoránkou.