Příznivce jednoduchých, ale výživných, pokrmů z kvalitních surovin tento recept jistě uchvátí. Celozrnný chléb ze sušeného droždí je nenáročný na přípravu a v hummusu se skrývá spousta cenných látek a živin.
Ingredience na chléb:
- 350 g celozrnné žitné mouky
- 150 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce octa
- 350 ml vlažné vody
- 2 lžičky sušeného droždí
- Semínka podle chuti
Ingredience na hummus:
- 1 plechovka cizrny nebo cca 250 g uvařené cizrny
- 1 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 stroužky česneku
- 2-3 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, případně chilli
Všechny přísady na chléb smícháme dohromady a důkladně promícháme. Těsto necháme v přikryté míse kynout asi hodinu a půl. Poté jej přemístíme do vymazané a vysypané formy, uhladíme a potom opět přikryjeme a necháme kynout ještě asi hodinu. Do trouby vyhřáté na 200 °C dáme nádobu s vodou, která se bude během pečení odpařovat. Také chléb potřeme vodou (může být mírně osolená) a poté vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut, po vychladnutí vyklopíme z formy a nakrájíme.
Výroba hummusu je ještě o mnoho snadnější. Do vhodné nádoby vložíme všechny suroviny a tyčovým mixérem je rozmixujeme. Okořeníme podle chuti a necháme v lednici alespoň hodinu uležet, aby se všechny chutě propojily.